Διάσημες λάμπεςΔΙΆΣΗΜΕΣ ΛΆΜΠΕΣ

Στη Lampemesteren, διαθέτουμε μια πληθώρα παγκοσμίου φήμης, εμβληματικών και κλασικών σχεδίων από όλο τον κόσμο, που έχουν αντέξει στο χρόνο, έχουν αποκτήσει λατρευτικό χαρακτήρα και συνεχίζουν να βρίσκουν τη θέση τους σε σπίτια σε όλο τον κόσμο - αλλά πώς γίνονται τόσο γνωστά και αγαπητά σε όλες τις γενιές και τα εθνικά σύνορα; Φυσικά, ο εξαιρετικός σχεδιασμός, η εξαιρετική δεξιοτεχνία και τα εξαίσια υλικά μιλούν από μόνα τους - αλλά σήμερα έχουμε έναν εντελώς νέο τρόπο για να διαδώσουμε το μοναδικό σχεδιασμό. Τα οπτικοακουστικά μέσα έχουν σφραγίσει σε μεγάλο βαθμό το στίγμα τους στον 21ο αιώνα, με τη βιομηχανία ψυχαγωγίας ειδικότερα να δημιουργεί περισσότερο περιεχόμενο από ποτέ, έτσι ώστε να ασχολούμαστε κάθε εβδομάδα με απλούς ανθρώπους που μπορούν να τραγουδούν, να ζωγραφίζουν, να ψήνουν, να σχεδιάζουν έπιπλα και πολλά άλλα. Σε αυτό το σημείο ένα πρόγραμμα όπως το 'Το επόμενο κλασικό της Δανίας' από την τηλεόραση έχει γίνει τεράστια επιτυχία, δίνοντας στους ανθρώπους μια εικόνα για το πώς πέντε εκπληκτικοί σχεδιαστές επίπλων προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα κλασικό έπιπλο που έχει τη δυνατότητα να γίνει παγκόσμια επιτυχία - και είναι τα σχέδια από αυτό το δημοφιλές πρόγραμμα για τα οποία θα μάθετε περισσότερα σε αυτό το άρθρο!

MOONSETTER - ANNE BOYESEN

Εκτός από το βραβείο 'Το επόμενο κλασικό της Δανίας' το 2020, ο γλυπτός λαμπτήρας Moonsetter τιμήθηκε με το βραβείο Design Award για τον "Λαμπτήρα της Χρονιάς" το 2021. Ωστόσο, το Moonsetter είναι κάτι περισσότερο από ένα όμορφο φωτιστικό δαπέδου. Λειτουργεί ως ένα φωτεινό γλυπτό που καταλαμβάνει το δωμάτιο και προσθέτει μια κομψή και στιλάτη εμφάνιση. Το απλό αλλά εξαιρετικό φωτιστικό από επιχρωμιωμένο αλουμίνιο διαθέτει έναν περιστρεφόμενο δίσκο που αντανακλά το φως από την ενσωματωμένη πηγή φωτός LED. Ο δίσκος μπορεί να περιστραφεί κατά 360° γύρω από τον άξονά του και έχει δύο διαφορετικά φινιρίσματα στις πλευρές του. Η λευκή πλευρά εκπέμπει ένα απαλό και διάχυτο φως στο δωμάτιο, ενώ η χρωμιωμένη πλευρά αντανακλά τους φωτεινούς δίσκους για μια εντελώς διαφορετική εμφάνιση.

Το ότι το Moonsetter είναι ένα γεννημένο κλασικό φωτιστικό είναι εμφανές από το γεγονός ότι η ίδια η Louis Poulsen συμφώνησε να συνεργαστεί με την Boysen για την παραγωγή του πανέμορφου φωτιστικού. Αρχικά, 100 αντίτυπα του Moonsetter κυκλοφόρησαν στα καταστήματα της Δανίας από τον Οκτώβριο του 2021, ενώ ακολούθησε άλλη μια περιορισμένη σειρά 100 λαμπτήρων, ο καθένας με τον δικό του αύξοντα αριθμό. Μόνο τότε το Moonsetter τέθηκε σε μαζική παραγωγή.

Δείτε τον όμορφο επιδαπέδιο λαμπτήρα Moonsetter εδώ!

MUSLING - AHM&LUND

Το κομψό Musling κέρδισε την πρώτη θέση στην κατηγορία "Φωτιστικά". Μετά το πρόγραμμα, οι Ahm & Lund, οι σχεδιαστές πίσω από το φωτιστικό, ξεκίνησαν συνεργασία με την Fritz Hansen, η οποία επέλεξε να βάλει το όμορφο κρεμαστό φωτιστικό στην παραγωγή.

Το φωτιστικό ενθουσίασε τους κριτές: "Είναι σαν να το έχεις ξαναδεί, αλλά δεν το έχεις ξαναδεί. Πρώτα απ' όλα, σου κάνει εντύπωση πόσο όμορφα φτιαγμένο είναι, και στη συνέχεια το γεγονός ότι μπορεί να κάνει κάτι - μπορεί να ρυθμιστεί - μπορείς να αλλάξεις λίγο την εξάπλωση του φωτός σου, και είναι πραγματικά καλά μελετημένο." Συμφώνησαν ότι ο λαμπτήρας ήταν απίστευτα πειστικός- "Είναι από πολλές απόψεις ένας απίστευτα καλοφτιαγμένος λαμπτήρας, πολύ καλά φτιαγμένος και μια φανταστική ιδέα, οπότε ήμασταν επίσης πολύ ενθουσιασμένοι με αυτόν.".

Όσον αφορά τη μορφή, οι σχεδιαστές άφησαν το φως να καθοδηγήσει το σχεδιασμό του λαμπτήρα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μερικές συναρπαστικές αναφορές στον κλασικό σχεδιασμό, ενώ ταυτόχρονα ο λαμπτήρας είναι εντελώς δικός του. Ο σχεδιασμός της λάμπας είναι εμπνευσμένος από τα κοχύλια της φύσης και κρύβει ένα κόσμημα στο εσωτερικό της: το φως! Όταν το κέλυφος είναι κλειστό, δίνει ένα γενικά ευχάριστο φως 360 μοιρών στο δωμάτιο. Όταν ανοίγει ελαφρώς, σχηματίζει έναν κώνο φωτός πάνω από το τραπέζι χωρίς να θαμπώνει.

Δείτε το εκπληκτικό φωτιστικό Musling σε δύο μεγέθη εδώ!

CALEO - RIKKE FROST

Το 'Το επόμενο κλασικό της Δανίας' είναι το πρόγραμμα όπου πέντε ταλαντούχοι σχεδιαστές διαγωνίζονται σε έξι διαφορετικές κατηγορίες σχεδιασμού. Μεταξύ άλλων, ερμηνεύτηκαν η πολυθρόνα, ο καναπές και όχι λιγότερο το φωτιστικό και μέσα σε κάθε κατηγορία βρέθηκε ένας νικητής. Μία από τις εργασίες ήταν να δημιουργηθεί ένα όμορφο φωτιστικό που θα μπορούσε να κρεμαστεί πάνω από το τραπέζι της τραπεζαρίας. Η Δανία έχει ήδη παγκοσμίου φήμης λαμπτήρες από τους PH, Le Klint και Verner Panton, οπότε υπήρχαν μεγάλα παπούτσια που έπρεπε να γεμίσουν. Παρά τη δυσκολία, το επίπεδο ήταν υψηλό και η Rikke Frost κατέλαβε μια σπουδαία δεύτερη θέση για το Caleo.

Το φωτιστικό της έχει τη δυνατότητα να γίνει πραγματικά κλασικό - μια επανερμηνεία του αμπαζούρ. Ονομάζεται "Caleo", που είναι η λατινική λέξη για το "τονίζω" και αναφέρεται στα καφέ σημάδια που δημιουργούνται με το χέρι και αναδεικνύουν τις πτυχώσεις του φωτιστικού. Οι κριτές ήταν πολύ ενθουσιασμένοι με το κρεμαστό φωτιστικό, περιγράφοντάς το ως "Παράλογα όμορφο. Πολύ ωραία με τις πτυχώσεις και τον τρόπο που τις έχετε παρατάξει έτσι ώστε να αντιλαμβάνεστε καλύτερα πού σπάνε. Και όταν υπάρχει φως πάνω του, πραγματικά αναδεικνύεται. Είναι πραγματικά πειστικό". Παρά το σύντομο χρονικό διάστημα για την ολοκλήρωση της εργασίας, η Rikke κατάφερε να δημιουργήσει έναν καινοτόμο λαμπτήρα που ενσωματώνει ταυτόχρονα τα γνωστά στοιχεία της Le Klint.

Σε καθημερινή βάση, διευθύνει την εταιρεία Rikke Frost Design, όπου έχει συνεργαστεί με εταιρείες όπως οι Tempur, Skagerak, Warm Nordic, Cane-Line και τώρα μπορεί να προσθέσει και τη Le Klint στη λίστα. Μετά το πρόγραμμα, η Le Klint επέλεξε να θέσει το φωτιστικό σε παραγωγή και να προσθέσει δύο μικρότερα κρεμαστά φωτιστικά στη σειρά. Οι όμορφες πτυχώσεις διπλώνονται με το χέρι και αποπνέουν υψηλή ποιότητα - ταιριάζει εύκολα στη σειρά της Le Klint, η οποία είναι γνωστή για τις πλισέ αποχρώσεις και την ποιοτική χειροτεχνία της. Το κρεμαστό κόσμημα είναι κατασκευασμένο με μεγάλο σεβασμό στο παραδοσιακό δανέζικο σχέδιο και είναι ένα εξαιρετικά διακοσμητικό φωτιστικό - τόσο όταν είναι αναμμένο όσο και όταν είναι σβηστό. Η υψηλής ποιότητας έκφραση ολοκληρώνεται με ένα λινό κορδόνι και μια μεταλλική ανάρτηση σε χάλκινο χρώμα. Κομψό, αποκλειστικό, όμορφο και, όχι λιγότερο σημαντικό, κλασικό!
*** Translated with www.DeepL.com/Translator (free version) ***

PATRONE - THORUP COPENHAGEN

Εκτός από την πρώτη και τη δεύτερη θέση του προγράμματος, ο διαγωνιζόμενος Kasper Thorup είχε επίσης επιτυχία στον φωτισμό. Ωστόσο, όχι με το κλασσικό του από το πρόγραμμα, όπου έδειξε επίσης κάποιο ταλέντο στο σχεδιασμό λαμπτήρων.

Το 2017, ο Kasper ίδρυσε τη δική του μάρκα επίπλων με την ονομασία Thorup Copenhagen. Με μια σταθερά κομψή έκφραση, ακατέργαστα υλικά και μια μινιμαλιστική νοοτροπία, δημιουργεί έπιπλα με μια τολμηρή προοπτική του σκανδιναβικού σχεδιασμού. Το 2019, επέκτεινε τη συλλογή του με το καθαρό και απλό Patrone. Το κυλινδρικό κρεμαστό κόσμημα προσφέρει μια μινιμαλιστική έκφραση με βιομηχανική εμφάνιση και έμφαση στη λειτουργικότητα.

Ο λεπτός σχεδιασμός σάς επιτρέπει να κρεμάσετε το κρεμαστό κόσμημα σε μικρές γωνιές του σπιτιού - μεμονωμένα ή σε ένα σύμπλεγμα σε διαφορετικά ύψη για μια όμορφη αισθητική έκφραση. Τα μενταγιόν διατίθενται σε μαύρο και ορειχάλκινο χρώμα, το οποίο ταιριάζει εύκολα με τις τρέχουσες τάσεις.

Τι είναι ένα κλασικό σχέδιο;

Τι είναι ένα κλασικό σχέδιο;

Στη Δανία, είμαστε γνωστοί για τη σχεδιαστική μας κληρονομιά, η οποία περιλαμβάνει αμέτρητα κλασικά προϊόντα. Ο όρος "κλασικό" χρησιμοποιείται ευρέως όταν πρόκειται για σχεδιασμό, έπιπλα και εσωτερικούς χώρους, ενώ η έννοια είναι μοναδική στο πρόγραμμα 'Το επόμενο κλασικό της Δανίας'. Σύμφωνα με το δανέζικο λεξικό, ως κλασικό ορίζεται ένα "καλλιτεχνικό ή χειροτεχνικό δημιούργημα που θεωρείται υψηλής και διαρκούς ποιότητας ή τυπικός εκπρόσωπος ενός συγκεκριμένου είδους ή στυλ." Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει όταν σχεδιάζεται και παράγεται ένα έπιπλο, ένα φωτιστικό κ.λπ. αν θα γίνει κλασικό. Χρησιμοποιώντας όμως διαχρονικά στοιχεία και συνδυάζοντάς τα με κάτι σύγχρονο, μπορείτε να δημιουργήσετε κάτι που μπορεί να γίνει κλασικό - μόνο ο χρόνος θα δείξει αν το έχετε πετύχει σωστά.

Ένα από τα καλύτερα και πιο προφανή παραδείγματα ενός κλασικού είναι η λάμπα PH lamp του Poul Henningsen. Παρόλο που ο σχεδιασμός είναι σχεδόν 100 ετών, οι χαρακτηριστικές αποχρώσεις είναι σήμερα πιο δημοφιλείς από ποτέ, καθώς εξακολουθούν να κοσμούν αμέτρητα σπίτια σε όλο τον κόσμο. Μιλώντας για κλασικά φωτιστικά, η λάμπα Flowerpot lamp του Verner Panton αξίζει σίγουρα να αναφερθεί. Το φωτιστικό είναι εμπνευσμένο από την επανάσταση του flower power των δεκαετιών του '60 και του '70 και σήμερα παράγεται από την &tradition. Με τα δύο κυκλικά σκίαστρα που αντικρίζουν το ένα το άλλο, η λάμπα Flowerpot έχει εδώ και καιρό αποδείξει την αξία της ως ένα κλασικό μοντέλο που ταιριάζει εξίσου καλά στη σημερινή σύγχρονη εσωτερική διακόσμηση όσο και στις πολύχρωμες, χαρούμενες δεκαετίες του 60 και του 70.

Δίνουμε έμφαση στην ποιότητα και την ανθεκτικότητα σε πολλές διαφορετικές παραμέτρους: χειροτεχνία, υλικά και, όχι λιγότερο σημαντικό, σχεδιασμός. Αν ένα προϊόν πρόκειται να γίνει κλασικό, πρέπει να μπορείτε να το κοιτάζετε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επομένως, η ποιότητα πρέπει να είναι κορυφαία, εάν ένα προϊόν έχει τη δυνατότητα να γίνει το επόμενο κλασικό προϊόν της Δανίας.