Γνώση ροοστάτη



ΓΝΏΣΗ ΡΟΟΣΤΆΤΗ
Ξυπνάτε σε ένα χλωμό φως που σας καλωσορίζει στη νέα μέρα, χωρίς να βγάζει τον ύπνο κατευθείαν από τα μάτια σας, αλλά ταιριάζει με τις ήπιες αποχρώσεις του πρωινού. Τρως το πρωινό σου, βάζεις σε λειτουργία την καφετιέρα και κάθεσαι να δουλέψεις καθώς η μέρα γίνεται πιο φωτεινή. Το απόγευμα βγάζετε το ρολόι σας και ανεβάζετε το φως μέχρι τέρμα για να περάσετε την ώρα αιχμής και το χαμηλώνετε πάλι όταν έρθει η ώρα να απολαύσετε το δείπνο και να εγκατασταθείτε στη ζεστή βραδινή ατμόσφαιρα.

Οι ροοστάτες και άλλα συστήματα ελέγχου του φωτισμού εφευρέθηκαν αρχικά για να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας σε μια εποχή που κυριαρχούσε ο λαμπτήρας πυρακτώσεως και η ηλεκτρική ενέργεια ήταν ακριβή. Από τότε έχουν συμβεί πολλά και στις μέρες μας οι ροοστάτες κάνουν πολύ περισσότερα από το να εξοικονομούν απλά ηλεκτρική ενέργεια. Αλλά ποιο ροοστάτη θα πρέπει να επιλέξετε; Πρέπει να μπει στο καλώδιο ή πρέπει να ενσωματωθεί στον διακόπτη; Ποια λάμπα θα επιλέξετε;

Η αγορά των dimmer μπορεί να είναι δύσκολη στην πλοήγηση, γι' αυτό δημιουργήσαμε αυτήν τη σελίδα για να σας βοηθήσουμε να βρείτε την ιδανική λύση για τις ανάγκες σας. Μάθετε πώς να αποκτήσετε το σωστό σύστημα ελέγχου για το σπίτι σας!


Ρυθμιστές LED

Οι ροοστάτες LED διατίθενται σε τρεις βασικές εκδόσεις: ενσωματωμένοι στο φωτιστικό σας, τοποθετημένοι στο καλώδιο ή τοποθετημένοι δίπλα στον διακόπτη στον τοίχο. Αυτοί είναι οι κύριοι τύποι και αυτό το άρθρο θα επικεντρωθεί στους δύο τελευταίους τύπους, επειδή αυτοί τοποθετούνται εκ των υστέρων.

Και οι δύο τύποι λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο, αλλά ενώ ένας διακόπτης ροοστάτη πρέπει να εγκατασταθεί από ηλεκτρολόγο, μπορείτε να τοποθετήσετε έναν ροοστάτη στη φωτιστική σας λάμπα μόνοι σας. Υπάρχει μια πληθώρα από ροοστάτες εκεί έξω και μπορείτε να δείτε μερικές από τις πολλές επιλογές παρακάτω. Πώς μπορείτε όμως να βεβαιωθείτε ότι επιλέγετε τη σωστή λύση; Και πώς αποφεύγετε να καταλήξετε με μια λάμπα LED που τρεμοπαίζει όταν τη χαμηλώνετε;

Βρείτε έναν ροοστάτη για τη λάμπα σας εδώ


Υπολογίστε τα watt και επιλέξτε τον σωστό ροοστάτη

Η επιλογή ενός ροοστάτη δεν είναι ούτε δύσκολη ούτε περίπλοκη, αλλά πρέπει να γνωρίζετε τους λαμπτήρες και τους ροοστάτες σας και βοηθάει να θυμάστε τις βασικές αρχές των μαθηματικών!

Όταν επιλέγετε έναν ροοστάτη LED, ίσως έχετε παρατηρήσει ότι όλοι διαθέτουν μια τιμή Watt. Αυτή συχνά αναφέρεται ως εύρος και συνήθως έχει την εξής μορφή:

Διακόπτης φωτισμού LED 5000 (4-250W)


Τι σημαίνουν όμως αυτοί οι αριθμοί και τι πρέπει να επιλέξετε; Το εύρος θα πρέπει να ερμηνεύεται ως μέγιστο και ελάχιστο - και όταν οι λαμπτήρες LED σας τρεμοπαίζουν με έναν ροοστάτη, είναι πιθανό επειδή χρησιμοποιούν χαμηλότερη φωτεινότητα από την ελάχιστη που αναγράφεται στο εύρος.

  • Το μέγιστο είναι η υψηλότερη ισχύς ισχύος που μπορεί να διαχειριστεί ο ροοστάτης. Με άλλα λόγια, ο συνδεδεμένος λαμπτήρας ή οι συνδεδεμένοι λαμπτήρες σε αυτό το παράδειγμα δεν πρέπει ποτέ να υπερβαίνουν τα 250W. Και πρέπει να αναφερθεί ότι οι λαμπτήρες LED συχνά χρησιμοποιούν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από την αναγραφόμενη για μερικά δευτερόλεπτα καθώς ενεργοποιούνται. Τα 250W είναι υψηλά για τους λαμπτήρες LED, αλλά μην ξεχνάτε ότι το φωτιστικό σας μπορεί να χρησιμοποιεί πολλούς λαμπτήρες.

  • Το ελάχιστο όριο είναι το χαμηλότερο επίπεδο ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούν οι λαμπτήρες. Με άλλα λόγια, ο συνδεδεμένος λαμπτήρας ή οι συνδεδεμένοι λαμπτήρες δεν πρέπει ποτέ να πέφτουν κάτω από το αναγραφόμενο ελάχιστο όριο. Εάν αγοράσετε έναν λαμπτήρα 5W και ο ροοστάτης σας έχει ελάχιστη τιμή 4W, μπορείτε να ρυθμίσετε τη φωτεινότητα του λαμπτήρα σας μεταξύ 4W και 5W. Εάν ο λαμπτήρας LED σας χρησιμοποιεί 3,5W, θα τρεμοπαίζει.

    Εάν το φωτιστικό σας περιέχει περισσότερους από έναν λαμπτήρες ή εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τον διακόπτη ροοστάτη σας για πολλαπλά φωτιστικά σώματα με μεμονωμένες πηγές φωτός, πρέπει να υπολογίσετε τη συνολική ισχύ.

    Αυτό το κάνετε παίρνοντας τον αριθμό των λαμπτήρων στο φωτιστικό που θέλετε να ρυθμίσετε και πολλαπλασιάζοντάς τον με την ισχύ. Εάν τα φωτιστικά σας περιέχουν τέσσερις λαμπτήρες που ο καθένας χρησιμοποιεί 20W, πρέπει να πολλαπλασιάσετε τα 20W επί 4, που ισούται με 80W. Στη συνέχεια, παίρνετε τα 80W που χρησιμοποιούν όλοι οι λαμπτήρες μαζί και τα πολλαπλασιάζετε με 1,25 για να αντισταθμίσετε την επιπλέον ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται για την ενεργοποίηση των λαμπτήρων. Σε αυτό το παράδειγμα, χρειάζεστε έναν ροοστάτη με μέγιστη τιμή 100W.

  • Λαμπτήρες LED με δυνατότητα dimmable

    Είτε πρόκειται για μια βραδιά κινηματογράφου, είτε για μια βραδιά παιχνιδιού, είτε για ένα ρομαντικό δείπνο, είτε απλά για να σηκωθείτε και να χρησιμοποιήσετε την τουαλέτα στη μέση της νύχτας, ένας λαμπτήρας LED με δυνατότητα ροής είναι μια εξαιρετική προσθήκη στο φωτιστικό σας οπλοστάσιο. Πώς μπορείτε όμως να είστε σίγουροι ότι θα επιλέξετε τον σωστό; Και ο λαμπτήρας που θέλετε λειτουργεί όντως με τον ροοστάτη σας;

    Οι λαμπτήρες LED χρησιμοποιούν δύο διαφορετικές μεθόδους εξασθένισης.

  • Αναλογική: Όταν ρυθμίζετε τον ροοστάτη σας στο 10%, ο ροοστάτης μειώνει την ισχύ του λαμπτήρα. Δηλαδή, δίνει στον λαμπτήρα λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια, η οποία αμβλύνει το φως.
  • Διαμόρφωση μήκους κύματος: Όταν ρυθμίζετε τον ροοστάτη σας στο 10%, μειώνεται το χρονικό διάστημα μεταξύ της ενεργοποίησης και της απενεργοποίησης του λαμπτήρα. Οι λαμπτήρες LED λειτουργούν ανάβοντας και σβήνοντας πολύ γρήγορα -πιο γρήγορα από ό,τι μπορεί να δει το μάτι- και όταν ο ροοστάτης είναι στο 10%, ο λαμπτήρας είναι αναμμένος για το 10% του χρόνου.

    Και οι δύο μέθοδοι δημιουργούν το ίδιο αποτέλεσμα, και για εσάς ως χρήστη, ο τρόπος με τον οποίο ο λαμπτήρας εξασθενεί είναι ως επί το πλείστον άσχετος. Αξίζει όμως να γνωρίζετε πώς λειτουργεί και γιατί δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα παραδοσιακό ροοστάτη για τους λαμπτήρες LED, όπως δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν λαμπτήρα πυράκτωσης ή αλογόνου με έναν ροοστάτη LED. Άλλωστε, οι λαμπτήρες LED λειτουργούν με πολύ λιγότερη ενέργεια από τους παραδοσιακούς λαμπτήρες.

    Το πιο σημαντικό είναι να επιλέξετε λαμπτήρες LED με δυνατότητα ρύθμισης του φωτισμού. Δεν είναι όλοι οι λαμπτήρες LED ρυθμιζόμενοι και πιθανώς έχετε αναρωτηθεί γιατί οι λαμπτήρες με δυνατότητα ρύθμισης είναι πιο ακριβοί από τους αντίστοιχους λαμπτήρες χωρίς δυνατότητα ρύθμισης. Ένας κλασικός λαμπτήρας πυρακτώσεως μπορεί να χαμηλώσει τη φωτεινότητα απλά μειώνοντας την ποσότητα ενέργειας που λαμβάνει - δεν είναι τόσο απλό με τα LED. Ένας λαμπτήρας LED με δυνατότητα αυξομείωσης έντασης φωτισμού περιέχει ένα κύκλωμα που επιτρέπει στον λαμπτήρα να επεξεργάζεται τις μεταβαλλόμενες φάσεις και τις παροχές ρεύματος.

    Έτσι, αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τον λαμπτήρα σας με διακόπτες με δυνατότητα αυξομείωσης έντασης φωτισμού ή να κάνετε χρήση φωτιστικών με ενσωματωμένους ροοστάτες, φροντίστε να επιλέξετε έναν λαμπτήρα LED με δυνατότητα αυξομείωσης έντασης φωτισμού!

    Τούτου λεχθέντος, μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιήσετε έναν λαμπτήρα με δυνατότητα ρύθμισης σε έναν λαμπτήρα χωρίς δυνατότητα ρύθμισης.

    Βρείτε εδώ τη γκάμα των ρυθμιζόμενων λαμπτήρων LED!

  • Πώς εγκαθιστάτε έναν ροοστάτη σε ένα καλώδιο;

    Σε αντίθεση με την εγκατάσταση ενός νέου διακόπτη φωτισμού με δυνατότητα ροής στον τοίχο, μπορείτε να τοποθετήσετε μόνοι σας έναν ροοστάτη στο καλώδιο. Η διαδικασία είναι απλή, αλλά να θυμάστε ότι η εγγύηση παύει να ισχύει από τη στιγμή που θα αρχίσετε να εγκαθιστάτε έναν ροοστάτη. Ισχύουν οι κανόνες "μετρήστε δύο φορές και κόψτε μία" και θυμηθείτε να διαβάσετε το εγχειρίδιο χρήσης.

  • Κλείστε το ηλεκτρικό ρεύμα και βγάλτε το φωτιστικό από την πρίζα - ποτέ μην εργάζεστε σε φωτιστικά με ρεύμα υπό τάση.

  • Αποφασίστε σε ποιο σημείο του φωτιστικού θέλετε να τοποθετήσετε τον διακόπτη ροοστάτη - βεβαιωθείτε ότι βρίσκεται σε κάποιο σημείο του καλωδίου που είναι εύκολα προσβάσιμος.

  • Κόψτε το καλώδιο! - και βεβαιωθείτε ότι το κόβετε στο σωστό σημείο! Μετρήστε δύο φορές, κόψτε μία φορά. Χρησιμοποιήστε πένσες ή παρόμοια εργαλεία.

  • Απογυμνώστε το εξωτερικό περίβλημα - αυτό θα αποκαλύψει τα δύο εσωτερικά καλώδια. Απογυμνώστε το κομμάτι που έχετε κόψει και το κομμάτι που επιτίθεται στο φωτιστικό. Συνιστούμε να απογυμνώσετε περίπου μια ίντσα.

  • Ανοίξτε τον ροοστάτη σας και επιθεωρήστε τον! - δεν είναι όλοι οι ροοστάτες πανομοιότυποι, γι' αυτό θα πρέπει να ανοίξετε τον ροοστάτη και να διαβάσετε το εγχειρίδιο χρήσης για άλλη μια φορά. Βρείτε τους θετικούς και τους αρνητικούς ακροδέκτες.

  • Απογυμνώστε το εσωτερικό περίβλημα, και τοποθετήστε - μόλις ο χαλκός είναι ορατός, μπορείτε να τον τυλίξετε σε ένα σημείο με τα δάχτυλά σας. Τοποθετήστε το αρνητικό καλώδιο (συνήθως μπλε) και το θετικό καλώδιο (συνήθως καφέ) στον ροοστάτη και χρησιμοποιήστε τη βαλβίδα, αν ο ροοστάτης σας διαθέτει. Βεβαιωθείτε ότι κανένας χαλκός δεν αγγίζει τον χαλκό, καθώς αυτό θα κάνει τη λάμπα να βραχυκυκλώσει. Συνιστούμε να απογυμνώσετε περίπου ένα εκατοστό.

  • Κλείστε τον ροοστάτη και δοκιμάστε την εγκατάστασή σας - αν όλα λειτουργούν, το φωτιστικό σας θα πρέπει να χαμηλώσει!

  • Λαμπτήρες πυρακτώσεως και αλογόνου με δυνατότητα εξασθένισης

    Σήμερα, οι λαμπτήρες αλογόνου χρησιμοποιούνται κυρίως σε ψυγεία και προβολείς, ενώ οι περισσότεροι λαμπτήρες πυρακτώσεως έχουν αποσυρθεί. Αυτοί που εξακολουθούν να υπάρχουν βρίσκονται κυρίως σε φούρνους και ρετρό λάμπες λάβα. Κανένας από τους δύο τύπους λαμπτήρων δεν πωλείται στην ΕΕ, αλλά ίσως έχετε έναν ιδιαίτερο παλαιότερο λαμπτήρα ή φωτιστικό που θέλετε να εξασθενήσετε.

    Εάν έχετε ένα παλαιότερο φωτιστικό με ενσωματωμένο ροοστάτη, ίσως έχετε παρατηρήσει ότι ένας σύγχρονος λαμπτήρας LED τρεμοπαίζει όταν τον ανάβετε. Αυτό συμβαίνει επειδή ο μηχανισμός αυξομείωσης έντασης φωτισμού έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί με λαμπτήρα αλογόνου ή πυρακτώσεως. Συνιστούμε να επικοινωνήσετε με τον τοπικό σας έμπορο λιανικής πώλησης για να μάθετε αν έχουν σε απόθεμα λαμπτήρες αλογόνου. Ο λαμπτήρας αλογόνου απαγορεύτηκε στην ΕΕ το 2018, αλλά δεν είναι παράνομο για έναν λιανοπωλητή να πουλήσει έναν, αν τον απέκτησε πριν από το 2018.

    Αν όλα τα άλλα αποτύχουν, ίσως μπορέσετε να προμηθευτείτε μια λάμπα φούρνου ή ψυγείου - αλλά αν ακολουθήσετε αυτήν την οδό, σημειώστε ότι η απόδοση μπορεί να είναι περιορισμένη.


    Philips Hue Dimmer Switch

    Αν επιλέξετε μια λύση έξυπνης λάμπας αντί για ένα παραδοσιακό φως LED, δεν χρειάζεται να σκέφτεστε τους ρυθμιστές έντασης και τους διακόπτες, επειδή μπορείτε να τα κάνετε όλα από το τηλέφωνό σας. Αν όμως σας αρέσει η απλότητα του να έχετε έναν διακόπτη ροοστάτη στον τοίχο, οι διάφοροι κατασκευαστές έξυπνων λαμπτήρων δημιουργούν μια σειρά από λύσεις και θα θέλαμε να επισημάνουμε τον διακόπτη Philips Hue Dimmer Switch.

    Ο κομψός συνδυασμός τηλεχειριστηρίου και διακόπτη τοποθετείται στον τοίχο, και μόλις συνδεθεί με το σύστημα φωτισμού Philips Hue, μπορείτε να ελέγχετε το φως στο δωμάτιο χρησιμοποιώντας τον διακόπτη ροοστάτη. Αυτός μπορεί να τοποθετηθεί με ταινία διπλής όψης, ενώ ο ίδιος ο διακόπτης είναι στερεωμένος στην πίσω πλάκα με μαγνήτες, οπότε αν θέλετε να μετακινηθείτε στο σπίτι, μπορείτε απλά να τον βάλετε στην τσέπη σας και να τον πάρετε μαζί σας σε μια περιπέτεια.