Καλές συμβουλές για τους λαμπτήρες

Βρίσκοντας τον δρόμο σας

Υπάρχει μια τεράστια και μερικές φορές συγκεχυμένη ποικιλία λαμπτήρων εκεί έξω. Ποια να επιλέξετε; Τι είδους φως δίνουν; Πού είναι το καλύτερο μέρος για τη χρήση τους; Ακολουθεί ένας μικρός οδηγός που θα σας βοηθήσει να περιηγηθείτε και να κάνετε τη σωστή επιλογή.

Τι να προσέξετε:

Βάση λαμπτήρα: Ελέγξτε τόσο τον τύπο όσο και το μέγεθος της βάσης του λαμπτήρα για να βεβαιωθείτε ότι ο λαμπτήρας θα ταιριάζει στο φωτιστικό σας.

Ρύθμιση: Ελέγξτε αν ο λαμπτήρας μπορεί να ρυθμιστεί. Αυτό αναφέρεται πάντα σαφώς στη συσκευασία. Οι τυπικοί λαμπτήρες είναι πάντα ρυθμιζόμενοι.

Ανοιχτό χρώμα: Το θερμό φως - 2.700-3.300 Kelvin - είναι παρόμοιο με έναν παραδοσιακό λαμπτήρα πυρακτώσεως. 3.300-4.000 Kelvin είναι ένα ουδέτερο φως, ενώ οτιδήποτε πάνω από 4.000 Kelvin είναι ένα ψυχρότερο φως. Το ψυχρότερο φως και το φως που είναι πολύ λευκό, μπορεί να δημιουργήσει ένα δυσάρεστο εσωτερικό περιβάλλον και τείνει να λειτουργεί λιγότερο καλά στο σπίτι.
Τα 2.500-2.700 Kelvin είναι ιδανικά για χαλάρωση. Τα 4.000-4.500 είναι καλύτερα για καταστάσεις εργασίας. Τα 6.000 Kelvin και άνω μπορούν να βοηθήσουν στην Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή (SAD) / χειμερινή κατάθλιψη ή αν χρειάζεστε μια ενεργειακή ώθηση.

Αναπαραγωγή χρωμάτων: Το πολύ κίτρινο φως μπορεί να δώσει αφύσικη αναπαραγωγή χρωμάτων. Οι πηγές φωτός βαθμολογούνται στην κλίμακα RA/CRI 0-100, όπου 100 είναι το φυσικό φως της ημέρας. Για περιπτώσεις όπου χρειάζεστε καλή αναπαραγωγή χρωμάτων αναζητήστε μια βαθμολογία RA ή CRI τουλάχιστον 90. Οι λαμπτήρες αλογόνου έχουν συνήθως βαθμολογία 99 - είναι οι καλύτεροι στην αναπαραγωγή χρωμάτων αλλά καταναλώνουν λίγο περισσότερη ενέργεια. Οι λαμπτήρες LED κυμαίνονται συνήθως από 80-95 - δεν είναι πάντα οι καλύτεροι στην αναπαραγωγή χρωμάτων, αλλά αρκούν για το σπίτι, εφόσον επιλέξετε μια βαθμολογία άνω του 80.

Ενεργειακή αξιολόγηση: Επιλέξτε έναν λαμπτήρα Α ή υψηλότερο ή έναν λαμπτήρα LED.
Τύποι βάσεων λαμπτήρων:

Τύποι βάσεων λαμπτήρων:

Οι πιο συνηθισμένοι τύποι υποδοχών είναι:

E27 – τυπική βιδωτή υποδοχή Edison
E14 – μικρή βιδωτή υποδοχή Edison
G9 – υποδοχή αλογόνου με δύο ακίδες
GU10 – πρίζα αλογόνου με δύο ακίδες

Αλογόνο

Καλές λάμπες χρήσιμες σε πολλές καταστάσεις. Κοιτάξτε για τα Watt και το μέγεθος της υποδοχής.

Χρησιμοποιεί το
Καταστάσεις όπου χρειάζεστε καλό φως με καλή αναπαραγωγή χρωμάτων. Εξαιρετικό για φωτισμό καθρεφτών και φωτιστικά ανάγνωσης, όπου χρειάζεστε ζεστό και συγκεντρωμένο φως.

Πλεονεκτήματα
Καλή αναπαραγωγή χρωμάτων - βαθμολογία RA/CRI 99. Πιο κοντά στο φυσικό φως της ημέρας. Ζεστό - θερμοκρασία χρώματος περίπου 3000 Kelvin. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με λαμπτήρα "κάλυψης" για την αντικατάσταση των παραδοσιακών λαμπτήρων πυρακτώσεως.

Μειονεκτήματα
Χρησιμοποιεί περισσότερη ενέργεια από τα LED. Μικρή διάρκεια ζωής. Εκπέμπει πολλή θερμότητα.

Δείτε τους λαμπτήρες αλογόνου εδώ.

LED

Λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας. Βαθμολογούνται σε λούμεν - ένα μέτρο της έντασης του εκπεμπόμενου φωτός - αντί σε βατ.

15W = 140 lumen
25W = 250 lumen
40W = 470 lumen
60W – 800 lumen
75W = 1050 lumen
100W = 1520 lumen

Χρησιμοποιεί το
Ιδανικό για φωτιστικά που πρέπει να παραμείνουν αναμμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης, μια εξαιρετική λύση για φωτισμό εξωτερικών χώρων.

Πλεονεκτήματα
Χρησιμοποιούν πολύ λίγη ενέργεια. Μεγάλη διάρκεια ζωής.

Μειονεκτήματα
Δεν είναι τόσο καλός στην αναπαραγωγή χρωμάτων - βαθμολογία RA/CRI μεταξύ 80 και 95. Οι φθηνότεροι λαμπτήρες LED τείνουν να δίνουν ένα αρκετά ψυχρό φως - επιλέξτε έναν λαμπτήρα με θερμοκρασία χρώματος περίπου 3.000 Kelvin, που συχνά χαρακτηρίζεται ως "Warm White".

Δείτε τους λαμπτήρες LED εδώ.

Φωτίζοντας το μέλλον

χρώμα του φωτός (από 16 εκατομμύρια πιθανά χρώματα). Μπορείτε να προγραμματίσετε το Philips Hue να ανάβει ή να σβήνει σε συγκεκριμένες ώρες. Μπορεί να αναβοσβήνει το πρωί και να σβήνει το βράδυ. Είναι μια εξαιρετική λύση για την ασφάλεια του σπιτιού, αφού μπορείτε να ρυθμίσετε τα φώτα σας να ανάβουν και να σβήνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας σε όλο το σπίτι. Οι δυνατότητες είναι απεριόριστες.

Το Philips Hue φωτίζει πραγματικά το μέλλον.

Δείτε τα προϊόντα Philips Hue εδώ. (Σημειώστε ότι οι λαμπτήρες Philips Hue διατίθενται με υποδοχές E27 και GU10 και είναι ισοδύναμοι με λαμπτήρες 60W).