Alvar Aalto

Γεννήθηκε: 3 Φεβρουαρίου 1898
Πέθανε: 11 Μαΐου, 1976
Φημισμένα έργα: Η καρέκλα Paimio, το σκαμνί 60, το κρεμαστό φωτιστικό Golden Bell A330S
Το κρεμαστό φωτιστικό σώμα Hand Grenade A110 και τα βάζα Aalto.
Εκπαίδευση: Αρχιτεκτονική στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι.

Hugo Ο Alvar Henrik Aalto είναι ένας από τους σπουδαιότερους Φινλανδούς σχεδιαστές όλων των εποχών. Είναι περισσότερο γνωστός για το βάζο Aalto και τα έπιπλα από σημύδα, συμπεριλαμβανομένου του σκαμνιού 60 - ένα κλασικό έργο που έχει αντιγραφεί πολλές φορές. Όπως και τόσοι άλλοι αρχιτέκτονες της εποχής του, ο Αάλτο ήθελε να κάνει κάτι περισσότερο από το να σχεδιάζει απλώς σπίτια. Για εκείνον ήταν σημαντικό ένα κτίριο να αποτελεί μια ολοκληρωμένη μονάδα, και έτσι άρχισε να σχεδιάζει έπιπλα και λύσεις φωτισμού που ταίριαζαν στο αρχιτεκτονικό του στυλ - και γνώρισε μεγάλη επιτυχία.

Η κύρια έμπνευσή του όσον αφορά τον σχεδιασμό του φωτισμού ήταν οι ακτίνες του ηλιακού φωτός και η επίδρασή τους. Η φύση ήταν γενικά μια μεγάλη πηγή έμπνευσης για τον Aalto, και αυτό αντικατοπτρίζεται σαφώς στην αρχιτεκτονική και τα σχέδιά του. Ακριβώς όπως και τα έπιπλά του, τα φωτιστικά του έχουν αποκτήσει κλασική υπόσταση. Τα διαχρονικά του σχέδια είναι ιδιαίτερα διάσημα για τις πρακτικές τους γωνίες που χρησίμευαν ως αφετηρία κάθε φορά που ξεκινούσε ένα νέο έργο.

Η ιστορία

Ο Alvar Aalto γεννήθηκε από τη Selma Matilda και τον Johan Henrik Aalto στο Kuortane της Φινλανδίας το 1898. Όταν ήταν πέντε ετών, η οικογένειά του μετακόμισε στην κεντρική Φινλανδία και έμεινε εκεί μέχρι να τελειώσει το σχολείο σε ηλικία 18 ετών. Στη συνέχεια παρακολούθησε μαθήματα εικονογράφησης από έναν ντόπιο καλλιτέχνη ονόματι Jonas Heiska και αργότερα σπούδασε αρχιτεκτονική στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, έχτισε το πρώτο του αρχιτεκτονικό έργο: ένα σπίτι για τους γονείς του στο Alajärvi. Παράλληλα, πραγματοποίησε το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό, στο Γκέτεμποργκ μέσω Στοκχόλμης, όπου συνεργάστηκε με τον αρχιτέκτονα Arvid Bjerke. Στη συνέχεια επέστρεψε στη Jyväskyla, όπου άνοιξε ένα αρχιτεκτονικό γραφείο που βοήθησε στην κατασκευή διαφόρων μικρών οικογενειακών σπιτιών.

Καθώς ο φόρτος εργασίας του αυξανόταν, ο Aalto μετέφερε το γραφείο του στο Ελσίνκι το 1933, όπου έχτισε ένα κοινόχρηστο γραφείο στο σπίτι. Το 1924, ο Αάλτο και η νεαρή αρχιτέκτονας Aino Marsio που εργαζόταν στο γραφείο παντρεύτηκαν. Πήγαν ταξίδι του μέλιτος στη Βενετία και τη Φλωρεντία στην Ιταλία καθώς και στο Παρίσι στη Γαλλία. Η ιταλική αρχιτεκτονική έκανε μεγάλη εντύπωση στον Αάλτο, ιδίως οι μικρές αγροτικές εκκλησίες. Αυτό αντικατοπτρίζεται στην μετέπειτα αρχιτεκτονική του που χαρακτηρίζεται από ασύμμετρες κατασκευές, λευκούς τοίχους και μια ρουστίκ αίσθηση.

Η αρχή της Artek

Λόγω της εστίασης του Aalto στον ολιστικό σχεδιασμό, σχεδίαζε φυσικά έπιπλα, οικιακά αξεσουάρ και λύσεις φωτισμού για τα κτίριά του. Δεν του άρεσαν οι μοντέρνες μεταλλικές καρέκλες που ήταν όλη η μόδα εκείνη την εποχή, οπότε έψαξε για ένα υλικό που θα τις έκανε πιο άνετες. Κατέληξε στο πρεσσαριστό ξύλο που συνδέεται με τον Aalto μέχρι σήμερα. Τη δεκαετία του 1930, εφηύρε μια μέθοδο παραγωγής που κατέστησε δυνατή την κάμψη και τη συγκόλληση του ξύλου. Πειραματίστηκε με οργανικά σχήματα για να λύσει πολύπλοκα ζητήματα. Πάρτε για παράδειγμα την καρέκλα Paimio. Σύμφωνα με τον Aalto, η καρέκλα είχε μια κλίση που βοηθούσε τους ασθενείς με φυματίωση να αναπνέουν ευκολότερα.

Τα έπιπλά του εκτέθηκαν στο Λονδίνο και το Μιλάνο, όπου τράβηξαν μεγάλη προσοχή. Η επιτυχία του έφερε μαζί της αυξημένη ζήτηση για τα έπιπλά του, αλλά ο ίδιος δεν ενδιαφερόταν να κάνει δουλειές και απέρριπτε όλες αυτές τις έρευνες. Ως αποτέλεσμα, ένας εκπρόσωπος του εργοστασίου επίπλων του στην Αγγλία ήρθε σε επαφή με τον στενό φίλο του Aalto, τον Nils-Gustav Hahl. Μαζί με τη Marie Gullichsen, θέλησαν να ικανοποιήσουν τη ζήτηση για τα έπιπλά του.

Για να ικανοποιηθεί αυτή η ζήτηση, ιδρύθηκε το 1935 η φινλανδική εταιρεία Artek, αποτελούμενη από τον Alvar Aalto, τη σύζυγό του Aino Aalto, τον Nils-Gustav Hahl και τη Marie Gullichsen. Αποστολή τους ήταν "να πωλούν έπιπλα και να προωθούν μια σύγχρονη κουλτούρα διαβίωσης με εκθέσεις και άλλα εκπαιδευτικά μέσα". Αυτό σηματοδότησε την αρχή της Artek, μιας εταιρείας που σήμερα πωλεί έπιπλα, αξεσουάρ σπιτιού και λύσεις φωτισμού.
Διαβάστε περισσότερα για την Artek εδώ
A810 Φωτιστικό δαπέδου Ατσάλι - Artek
Αναμένεται σε: 21 - 24 ημέρες
A808 Φωτιστικό δαπέδου Λευκό - Artek
Αναμένεται σε: 21 - 24 ημέρες
A910 Φωτιστικό τοίχου Λευκό - Artek
Αναμένεται σε: 21 - 24 ημέρες
Εμφάνιση 31 από 31 προϊόντα
Μοιραστείτε τις φωτογραφίες σας με το @lampemesteren
Εμπνευστείτε και αφήστε τον εαυτό σας να εμπνευστεί, από το ένα μοναδικό σπίτι στο άλλο. Κάντε tag τις φωτογραφίες σας με #yesLampemesteren και μπορεί να δείτε το σπίτι σας εδώ!