Καλές συμβουλές σχετικά με το ύψος εγκατάστασης

Τραπέζι τραπεζαρίας

Όταν κρεμάτε ένα φωτιστικό πάνω από την τραπεζαρία σας, το κύριο πράγμα που πρέπει να έχετε κατά νου είναι ότι θέλετε να βλέπετε το πρόσωπο του ατόμου που κάθεται απέναντί σας. Ένας πρακτικός κανόνας είναι ότι τα μεγάλα φωτιστικά σώματα πρέπει να κρέμονται 65-70 cm πάνω από το τραπέζι, μετρούμενα από την κάτω άκρη τους. Τα μικρότερα φωτιστικά συνήθως κρέμονται 55-65 cm πάνω από το τραπέζι.

Εάν κρεμάτε δύο φωτιστικά πάνω από το τραπέζι, θα πρέπει να υπάρχουν περίπου 80 cm μεταξύ τους. Ελέγξτε ότι οι κώνοι φωτός συναντιούνται, ώστε να φωτίζουν ομοιόμορφα.

Δοκιμάστε τον/τους φωτισμό/ούς προτού ολοκληρώσετε την εγκατάσταση.

Επιφάνεια εργασίας κουζίνας ή βοηθητικού χώρου

Για να δημιουργηθούν οι καλύτερες συνθήκες, οι φωτιστικές λάμπες θα πρέπει να κρέμονται 75-80 cm πάνω από την επιφάνεια εργασίας της κουζίνας σας. Για να αποφύγετε τις σκιές, συνιστούμε να χρησιμοποιείτε ματ λαμπτήρες - όπως λαμπτήρες softlight ή ματ σποτ αλογόνου - που δίνουν πιο διάχυτο φως.

Για να αποφύγετε τη δημιουργία δικών σας σκιών, μετρήστε το πλάτος της επιφάνειας εργασίας και αφαιρέστε το ένα τρίτο. Χρησιμοποιήστε αυτόν τον αριθμό, μετρούμενο από τον τοίχο, για να βρείτε το μεσαίο σημείο σας.

Πολλές μικρές φωτιστικές λάμπες λειτουργούν καλύτερα από μία μεγάλη. Βεβαιωθείτε ότι οι κώνοι των φώτων συναντιούνται.

Γραφείο

Ο σωστός φωτισμός του γραφείου σας είναι πολύ σημαντικός.

Συνιστούμε τα κρεμαστά φωτιστικά να κρέμονται τουλάχιστον 120 cm πάνω από το γραφείο, αλλά μπορούν σίγουρα να είναι ακόμα ψηλότερα ανάλογα με το ύψος της οροφής σας. Τοποθετήστε το φωτιστικό του γραφείου σας έτσι ώστε να φωτίζει από το πλάι και κάτω από το επίπεδο των ματιών για να αποφύγετε την αντανάκλαση.

Τα ρυθμιζόμενα/εύκαμπτα φωτιστικά γραφείου είναι μια εξαιρετική λύση. Γενικά, πειραματιστείτε με διαφορετικές θέσεις και συνδυασμούς φωτιστικών οροφής/κρεμαστών φωτιστικών για να ελαχιστοποιήσετε την ενοχλητική θάμβωση και τις αντανακλάσεις και να δημιουργήσετε τις πιο άνετες συνθήκες εργασίας.

Πολύς φυσικός φωτισμός είναι επίσης σημαντικός. Προσπαθήστε να τοποθετήσετε το γραφείο σας έτσι ώστε να εκμεταλλευτείτε το φως της ημέρας που είναι διαθέσιμο στο δωμάτιο, ιδανικά έτσι ώστε το γραφείο να φωτίζεται από το πλάι.

Τραπέζι μπιλιάρδου

Έχουμε μερικές συμβουλές για να σας βοηθήσουμε να βελτιστοποιήσετε τον φωτισμό του τραπεζιού μπιλιάρδου. Ο αριθμός των συνιστώμενων μεμονωμένων λαμπτήρων/φωτιστικών εξαρτάται από το μήκος του τραπεζιού σας:

7 πόδια: 2-3 φωτιστικά
8 πόδια: 3 φωτιστικά
9 πόδια: 4 φωτιστικά
10 πόδια & 12 πόδια: 4-5 φωτιστικά

Τα φωτιστικά πρέπει να κρέμονται περίπου 90 cm πάνω από την επιφάνεια του τραπεζιού, μετρούμενα από το κάτω άκρο τους. (Η Δανική Ένωση Μπιλιάρδου συνιστά 85-95 cm.)

Οι επίσημοι κανόνες απαιτούν τουλάχιστον 520 lux πάνω από το τραπέζι, που αντιστοιχεί σε 3 λαμπτήρες των 150 Watt ο καθένας. Για παιχνίδι αναψυχής/σπίτι αρκούν 3 λαμπτήρες των 75 Watt ο καθένας.

Καλό είναι επίσης να εξετάσετε τον φωτισμό του υπόλοιπου δωματίου - οι επίσημοι κανόνες απαιτούν τουλάχιστον 50 lux (40 Watt).

Αν είστε περίεργοι, εδώ είναι οι κανόνες της Παγκόσμιας Ένωσης Μπιλιάρδου για τον φωτισμό:

Το κρεβάτι και οι ράγες του τραπεζιού πρέπει να δέχονται τουλάχιστον 520 lux (48 footcandles) φωτός σε κάθε σημείο. Συνιστάται η διαμόρφωση οθόνης ή ανακλαστήρα ώστε το κέντρο του τραπεζιού να μη δέχεται αισθητά περισσότερο φωτισμό από τις ράγες και τις γωνίες του τραπεζιού. Εάν το φωτιστικό πάνω από το τραπέζι μπορεί να μετακινηθεί στην άκρη (διαιτητής), το ελάχιστο ύψος του φωτιστικού δεν πρέπει να είναι χαμηλότερο από 40 ίντσες [1,016 m] πάνω από το κρεβάτι του τραπεζιού. Εάν το φωτιστικό πάνω από το τραπέζι είναι μη μετακινούμενο, το φωτιστικό δεν πρέπει να είναι χαμηλότερο από 65 ίντσες [1,65 m] πάνω από το κρεβάτι του τραπεζιού. Η ένταση οποιουδήποτε κατευθυνόμενου φωτός στους παίκτες στο τραπέζι δεν πρέπει να είναι τυφλωτική. Το εκτυφλωτικό φως αρχίζει από τα 5000 lux (465 footcandles) άμεσης θέασης. Ο υπόλοιπος χώρος (κερκίδες κ.λπ.) θα πρέπει να δέχεται τουλάχιστον 50 lux (5 footcandles) φωτός.

Μπαρ

Κρεμάστε τις φωτιστικές λάμπες πάνω από ένα μπαρ αρκετά ψηλά ώστε όλοι να έχουν καθαρό οπτικό πεδίο, αλλά όχι τόσο ψηλά ώστε να τυφλώνονται οι καλεσμένοι σας. Αυτό σημαίνει περίπου 53-60 εκατοστά πάνω από την επιφάνεια του μπαρ, μετρούμενα από την κάτω άκρη της φωτιστικής λάμπας. Δοκιμάστε να βάλετε κάποιον να κρατάει τη φωτιστική λυχνία ενώ εσείς κάθεστε σε ένα σκαμπό του μπαρ.