Πώς διακοσμούμε με φώτα το σπίτι;



ΠΏΣ ΔΙΑΚΟΣΜΟΎΜΕ ΜΕ ΦΏΤΑ ΤΟ ΣΠΊΤΙ;


Στη Lampemesteren, βιώνουμε καθημερινά πόσο δύσκολο μπορεί να είναι να βρείτε τον φωτισμό που ταιριάζει στις επιθυμίες και τις ανάγκες σας. Ερωτεύεστε ένα φωτιστικό και το αγοράζετε, αλλά στο σπίτι δεν μοιάζει καθόλου όπως το φανταζόσασταν. Αν το αναγνωρίζετε αυτό και γνέφετε συμφωνώντας με την απελπισία σας να βρείτε το σωστό φως για το σπίτι σας, δείτε μερικούς κανόνες που θα σας βοηθήσουν να πάρετε τη σωστή απόφαση!
Σχεδιάστε τα δωμάτιά σας σε "επίπεδα φωτός"
Στο σχεδιασμό φωτισμού, εργαζόμαστε με την έννοια των "επιπέδων φωτός", η οποία με άλλα λόγια, είναι η έννοια του σχεδιασμού με πολλαπλές πηγές φωτός που παρέχουν διαφορετικό φως στο δωμάτιο. Όταν στρώνετε ένα δωμάτιο σε στρώματα, εργάζεστε με περιβάλλοντα, διάχυτο φως περιβάλλοντος, ζώνες πιο άμεσου λειτουργικού φωτισμού και συμπληρωματικά σημεία σποτ φωτισμού.

Διάχυτο φως περιβάλλοντος είναι το φως που περιβάλλει ολόκληρο το δωμάτιο. Μπορεί να προέρχεται από παράθυρα, φωτιζόμενους τοίχους που αντανακλούν το φως ή έναν λαμπτήρα όπου η πηγή φωτός είναι θωρακισμένη και ο λαμπτήρας εκπέμπει φως προς όλες τις κατευθύνσεις.

Οι ζώνες του άμεσου λειτουργικού φωτός είναι οι μεγαλύτερες επιφάνειες και τα σημεία του δωματίου που φωτίζονται περισσότερο από το υπόλοιπο δωμάτιο. Για παράδειγμα, μπορεί να θέλετε να το έχετε πάνω από τον πάγκο της κουζίνας, το τραπέζι της τραπεζαρίας ή σε μια γωνιά ανάγνωσης.

Τα Spotlights δημιουργούνται όταν μικρές πηγές φωτός τοποθετούνται σε σκοτεινές περιοχές. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα μικρό επιτραπέζιο φωτιστικό μέσα σε ένα σύστημα ραφιών, κεριά σε ένα περβάζι παραθύρου ή ένα απλό κρεμαστό φωτιστικό σε μια γωνία όπου η πηγή φωτός είναι ορατή.

Μας διεγείρει θετικά όταν χρησιμοποιούμε και τους τρεις τύπους φωτισμού στον ίδιο χώρο. Παρακάτω έχουμε περιγράψει μερικά παραδείγματα που αναδεικνύουν τον πολυεπίπεδο εσωτερικό σχεδιασμό.
Κάντε μια γρήγορη εκτίμηση φωτισμού πριν από την αγορά
Η πραγματοποίηση 100% ακριβών υπολογισμών φωτισμού είναι σχετικά πολύπλοκη και δεν είναι κάτι που μπορείτε να κάνετε χωρίς τα κατάλληλα εργαλεία. Ωστόσο, είναι δυνατό να κάνετε μια γρήγορη προσέγγιση για το αν ένα φωτιστικό θα παρέχει την επιθυμητή ποσότητα φωτός.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να εξετάσετε είναι η απόδοση σε αυλούς του λαμπτήρα. Μπορείτε να τη βρείτε στις τεχνικές προδιαγραφές του λαμπτήρα. Εδώ είναι η τιμή "lumen" (συντομογραφία lm) που περιγράφει την ποσότητα φωτός. Εάν γνωρίζετε μόνο την πηγή φωτός (λαμπτήρας) που θα χρησιμοποιηθεί, μπορείτε να βρείτε το lumen της πηγής φωτός στις τεχνικές προδιαγραφές της πηγής φωτός.

Αν χρησιμοποιείτε πηγές φωτός αλογόνου, μπορείτε να υποθέσετε κατά προσέγγιση τα εξής:
15W = 140 lumens
25W = 250 lumens
40W = 470 lumens
60W = 800 lumens
75W = 1050 lumens
100W = 1520 lumens

Εκτός από τα lumens, πρέπει να γνωρίζετε τις ανάγκες σας σε φωτισμό. Είναι ο φωτισμός εργασιών ή ο άνετος οπίσθιος φωτισμός που θέλετε στην προβλεπόμενη περιοχή; Υπάρχουν προδιαγραφές που μπορούν να σας καθοδηγήσουν ως προς το πόσο φως είναι "φωτισμός εργασίας", για παράδειγμα. Αυτές οι προδιαγραφές δίνονται στη μονάδα lux (συντομογραφία lx). Το Lux είναι η μονάδα lumen/m2.

Φωτισμός εργασίας = περίπου 500 lx
Γενικός φωτισμός δωματίου με χαμηλό φωτισμό = περίπου 200 lx


Ως τελευταία λεπτομέρεια, θα πρέπει να γνωρίζετε το μέγεθος του δωματίου ή το μέγεθος της επιφάνειας, ανάλογα με το αν θέλετε να υπολογίσετε τον φωτισμό για ένα τραπέζι τραπεζαρίας, για παράδειγμα, ή ίσως για το σαλόνι στο σύνολό του.

Αφού γνωρίζετε την απόδοση lumen (lm) του λαμπτήρα, τις ανάγκες σας σε φωτισμό (lx) και το μέγεθος της επιφάνειας που πρέπει να φωτιστεί (m2), μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον παρακάτω τύπο για να υπολογίσετε μπρος-πίσω για να προσδιορίσετε ποιον λαμπτήρα ή πόσους λαμπτήρες χρειάζεστε για τις συγκεκριμένες ανάγκες σας.

lm = lx * m2
Για λόγους σαφήνειας, έχουμε υπολογίσει δύο παραδείγματα:

Σαλόνι
Έχετε ένα σαλόνι 20 m2 και θα θέλατε να έχετε γενικό φωτισμό χώρου περίπου 200 lx, οπότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον τύπο για να υπολογίσετε πόσα lumen χρειάζεστε. Ο υπολογισμός θα έχει την ακόλουθη μορφή:

200 lx * 20 m2 = 4000 lm

Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεστε 4000 lm για να φωτίσετε σωστά το σαλόνι σας. Αυτά τα 4000 lm μπορούν εύκολα να κατανεμηθούν σε διάφορους λαμπτήρες. Αν ακολουθήσετε τη συμβουλή νούμερο 1, θα ήταν καλή ιδέα να κατανείμετε τα 4000 lm σε διαφορετικούς τύπους πηγών φωτός. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να έχετε ένα γυάλινο κρεμαστό φωτιστικό που διαχέει το φως προς όλες τις πλευρές με περίπου 1500 lm, ένα επιτραπέζιο φωτιστικό στη βιβλιοθήκη με περίπου 300 lm και δύο επιδαπέδια φωτιστικά με περίπου 1100 lm το καθένα.


Η τραπεζαρία
Θα πρέπει να γνωρίζετε πόσα φώτα χρειάζεστε για να φωτίσετε σωστά την τραπεζαρία σας. Η τραπεζαρία σας είναι περίπου 2 m2 και στην τραπεζαρία θέλετε καλό φωτισμό εργασίας περίπου 500 lx. Ο υπολογισμός σε αυτό το σενάριο θα έμοιαζε ως εξής:

500 lx * 2 m2 = 1000 lm

Αυτό σημαίνει ότι ο λαμπτήρας ή οι λαμπτήρες μαζί πρέπει να παρέχουν φωτεινή ροή 1000 lm. Το αν αυτό κατανέμεται σε τρεις λαμπτήρες των περίπου 300 lm ή σε έναν λαμπτήρα των περίπου 1000 lm μόνος του έχει μικρή σημασία για το αν καλύπτονται οι ανάγκες σας σε φωτισμό.
Κάντε τους τοίχους να αντανακλούν το φως και να απογειώνουν το δωμάτιο
Η τρίτη συμβουλή είναι στην πραγματικότητα πολύ απλή, αλλά μάλλον κάτι που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν σκέφτονται. Βασικά, όλες οι επιφάνειες αντανακλούν ένα ποσοστό του φωτός που πέφτει πάνω τους. Οι ανοιχτόχρωμες επιφάνειες αντανακλούν περισσότερο φως από ό,τι οι σκοτεινές επιφάνειες. Οι λευκές επιφάνειες, είτε είναι ματ είτε γυαλιστερές, αντανακλούν περισσότερο από το 90% του φωτός που πέφτει πάνω τους. Αυτό παρέχει μια εξαιρετική ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε μεγαλύτερες, φωτεινές επιφάνειες ως πηγές φωτός για το δωμάτιο.

Συγκεκριμένα, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα ήρεμο έμμεσο φως φωτίζοντας τους τοίχους αντί να σκέφτεστε ότι πρέπει να φωτίσετε μια περιοχή. Για παράδειγμα, αν έχετε μια σκοτεινή γωνιά στο σαλόνι σας, είναι καλή ιδέα να επιλέξετε ένα φωτιστικό δαπέδου που παρέχει φως προς τα πάνω (up-light). Με αυτόν τον τρόπο θα αξιοποιήσετε τόσο τη φωτεινή επιφάνεια της οροφής όσο και τους δύο περιβάλλοντες τοίχους. Αυτό θα κάνει το δωμάτιο μεγαλύτερο χωρίς να σας θαμπώνει. Ταυτόχρονα, θα αποφεύγατε τη δημιουργία ενός προβολέα προς τα κάτω στη γωνία, κάτι που θα βιώνατε με έναν λαμπτήρα με φως μόνο προς τα κάτω (down-light).

Μια πιο σύγχρονη λύση που λειτουργεί επίσης με έμμεσα ανακλώμενο φως είναι η χρήση επιφανειακών προβολέων που έχουν κλίση ώστε να εστιάζουν το φως απευθείας στους τοίχους. Αυτό μπορεί να είναι μια καλή λύση σε ένα στενό διάδρομο, καθώς θα ανοίξει το πλάτος του διαδρόμου χωρίς να θαμπώνει ή να γεμίζει το δωμάτιο με οποιονδήποτε τρόπο.