Εξοικονομήστε ενέργεια


8 ΣΥΜΒΟΥΛΈΣ ΓΙΑ ΕΞΟΙΚΟΝΌΜΗΣΗ ΕΝΈΡΓΕΙΑΣ

Γενικά, έχει γίνει πιο ακριβό να ψωνίζετε, να θερμαίνετε το σπίτι σας, να παράγετε ζεστό νερό και, τέλος, να ανοίγετε το ηλεκτρικό ρεύμα. Όλοι μας κάνουμε ό,τι μπορούμε αυτή τη στιγμή για να ψωνίζουμε πιο οικονομικά και να εξοικονομούμε ηλεκτρική ενέργεια, ώστε να μην πληγώνεται πολύ το πορτοφόλι μας. Γι' αυτό συγκεντρώσαμε 8 συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να εξοικονομήσετε λίγο περισσότερο ηλεκτρικό ρεύμα όταν φωτίζετε το σπίτι σας, ώστε να μη χάσετε από το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος!01
ΑΛΛΆΞΤΕ ΤΟΥΣ ΛΑΜΠΤΉΡΕΣ ΠΥΡΑΚΤΏΣΕΩΣ
Γνωρίζατε ότι περίπου κάθε δεύτερος άνθρωπος έχει λαμπτήρες πυρακτώσεως στο σπίτι του; Μια από τις καλύτερες συμβουλές είναι να κάνετε μια επισκόπηση των λαμπτήρων σας και στη συνέχεια να αντικαταστήσετε τους λαμπτήρες πυρακτώσεως με λαμπτήρες LED. Οι λαμπτήρες LED έχουν χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και επομένως απαιτούν πολύ λιγότερη ενέργεια για να θερμανθούν και να παράγουν την ίδια φωτεινή απόδοση στο δωμάτιο. Με έναν λαμπτήρα LED, έχετε επίσης τη δυνατότητα να επιλέξετε από μια σειρά διαφορετικών θερμοκρασιών χρώματος και επιπέδων φωτεινότητας, ώστε να μπορείτε να ρυθμίσετε τον σωστό φωτισμό και τη διάθεση σε ένα δωμάτιο.

Επιπλέον, οι λαμπτήρες LED είναι επίσης μια λύση μεγάλης διάρκειας ζωής, καθώς έχουν διάρκεια ζωής από 15.000 έως και 50.000 ώρες, που ισοδυναμεί με περίπου 17 χρόνια με οκτώ ώρες χρήσης κάθε μέρα του έτους σε σύγκριση με τους λαμπτήρες πυρακτώσεως, οι οποίοι έχουν διάρκεια ζωής περίπου 1.000 ώρες. Επομένως, οι λαμπτήρες LED αποτελούν μια πιο φιλική προς το περιβάλλον λύση, καθώς διαρκούν 15 φορές περισσότερο από τους παραδοσιακούς λαμπτήρες πυρακτώσεως, και μάλιστα, μπορείτε να βιώσετε εξοικονόμηση έως και 78% τοις εκατό αντικαθιστώντας τους λαμπτήρες πυρακτώσεως με LED, οι οποίοι επίσης καταναλώνουν 4-5 φορές λιγότερη ενέργεια από τους λαμπτήρες αλογόνου. Με έναν λαμπτήρα LED, αποκτάτε μια πιο οικονομική και ενεργειακά αποδοτική λύση με περισσότερες δυνατότητες και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Τι δεν είναι αυτό που πρέπει να αγαπήσετε;

Δείτε τη μεγάλη γκάμα λαμπτήρων LED εδώ!

02
ΧΡΉΣΗ ΦΟΡΗΤΏΝ ΛΑΜΠΤΉΡΩΝ
Για να εξοικονομήσετε λίγο περισσότερο ρεύμα, μπορείτε επίσης να επωφεληθείτε από τα φορητά φώτα, τα οποία μπορούν να σας προσφέρουν τον τέλειο φωτισμό χωρίς να χρειάζεται να ανησυχείτε για το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος. Ένα από τα πλεονεκτήματα των φορητών φώτων είναι ότι είναι εξαιρετικά φιλικά προς την ενέργεια, με τη χαμηλή κατανάλωση ενέργειας λόγω της ενσωματωμένης επαναφορτιζόμενης μπαταρίας, η οποία μπορεί να αποθηκεύσει πολλή ενέργεια, και δεν χρειάζεται να είναι συνεχώς συνδεδεμένα σε πηγή ρεύματος. Ως εκ τούτου, μπορείτε να επιλέξετε να φορτίζετε τα φώτα σας τις ώρες της ημέρας που η ηλεκτρική ενέργεια είναι φθηνότερη, οπότε δεν χρειάζεται να αισθάνεστε ενοχές που τα αφήνετε αναμμένα στη μέση της ημέρας ή το βράδυ, όταν η ηλεκτρική ενέργεια μπορεί επίσης να είναι ακριβή.

Επιπλέον, πολλά φορητά φώτα διαθέτουν ενσωματωμένη λειτουργία ροοστάτη, οπότε αν μπορείτε να ζήσετε με λίγο λιγότερο φως, μπορείτε εύκολα να εξοικονομήσετε ακόμη περισσότερα χρήματα, καθώς το χαμηλωμένο φως επιβαρύνει λιγότερο την μπαταρία σας.

Δείτε όλα τα υπέροχα φορητά φώτα μας εδώ!

03
ΑΞΙΟΠΟΙΉΣΤΕ ΣΤΟ ΈΠΑΚΡΟ ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΗΜΈΡΑΣ
Ακούγεται απλό, αλλά είναι αληθινό. Αν εκμεταλλεύεστε το φυσικό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας, δεν χρειάζεται να έχετε πολλά φώτα αναμμένα. Φυσικά, αυτό γίνεται μεγαλύτερη πρόκληση το χειμώνα, καθώς οι μέρες μικραίνουν και έχουμε όλο και λιγότερο φως της ημέρας. Εδώ, ωστόσο, μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τη χρήση των λαμπτήρων σας και να χρησιμοποιείτε μόνο τον απολύτως απαραίτητο φωτισμό στα λίγα σημεία όπου πρέπει να εστιάσετε- για παράδειγμα, στο νησί της κουζίνας όταν μαγειρεύετε ή στο γραφείο ή στην τραπεζαρία όταν εργάζεστε ή βοηθάτε με τα μαθήματα. Αφήστε όλες τις άλλες περιττές πηγές φωτός σβηστές και χρησιμοποιήστε μόνο τα πιο απαραίτητα φώτα στα πιο σημαντικά σημεία.

Ένας άλλος πολύ καλός τρόπος για να αξιοποιήσετε στο έπακρο το φως της ημέρας είναι τα ηλιακά φώτα! Με τα ηλιακά φώτα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους φυσικούς πόρους της Γης και να φορτίσετε την ηλιακή κυψέλη χρησιμοποιώντας το ηλιακό φως μέσω της μικρής μπαταρίας στην κορυφή. Όταν ανάβετε το φως το βράδυ, χρησιμοποιεί την ενέργεια που έχει φορτιστεί στην μπαταρία κατά τη διάρκεια της ημέρας, οπότε δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε ηλεκτρικό ρεύμα για αυτό το φως. Επομένως, τα ηλιακά φώτα είναι μια εξαιρετικά φιλική προς το περιβάλλον, εξοικονόμηση ενέργειας και, κυρίως, οικονομική λύση που δεν εμφανίζεται στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι ηλιακές κυψέλες είναι επίσης εξαιρετικά έξυπνες για τον εξωτερικό φωτισμό, καθώς η συντριπτική πλειονότητά τους ανάβει μόνη της όταν αντιλαμβάνεται ότι δεν φορτίζεται πλέον από τον ήλιο. Με αυτόν τον τρόπο, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για χρονοδιακόπτες ή χειροκίνητη ενεργοποίηση όταν σκοτεινιάζει.

Δείτε την πλήρη γκάμα των διαφορετικών ηλιακών φωτιστικών μας εδώ!

04
ΣΒΉΝΕΤΕ ΤΑ ΦΏΤΑ ΌΤΑΝ ΒΓΑΊΝΕΤΕ ΑΠΌ ΈΝΑ ΔΩΜΆΤΙΟ
Κρατήστε τα φώτα αναμμένα μόνο στα δωμάτια όπου μένετε εσείς και τα αγαπημένα σας πρόσωπα και σβήστε τα μόλις φύγετε. Το σβήσιμο των φώτων είναι μια άλλη απλή αλλά εξαιρετικά αποτελεσματική συμβουλή για την ελαχιστοποίηση του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος. Σβήνοντας πέντε λαμπτήρες σε όλο το σπίτι όταν δεν τους χρησιμοποιείτε, μπορείτε να εξοικονομήσετε πολλά χρήματα κάθε χρόνο! Επομένως, είναι καλή συνήθεια να σβήνετε τα φώτα όταν φεύγετε από ένα δωμάτιο, καθώς δεν ξέρετε πάντα με βεβαιότητα πότε θα επιστρέψετε.

05
ΝΑ ΕΞΕΤΆΣΕΤΕ ΑΝ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΕΠΕΝΔΎΣΕΤΕ ΣΕ ΈΞΥΠΝΟ ΦΩΤΙΣΜΌ
Κατά κανόνα, ο έξυπνος φωτισμός καταναλώνει περισσότερη ενέργεια από τον κλασικό φωτισμό. Επομένως, εκτιμήστε αν έχει νόημα να αντικαταστήσετε ολόκληρο το οπλοστάσιο φωτισμού σας με λαμπτήρες συνδεδεμένους στο δίκτυο.

Από τη μία πλευρά, καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια όταν είναι αναμμένοι και συνεχίζουν να καταναλώνουν ενέργεια όταν είναι σβηστοί, καθώς χρησιμοποιούν πάντα ενέργεια για να μιλήσουν με τη γέφυρα, το Wi-Fi ή το Bluetooth - αλλά από την άλλη πλευρά, η επένδυση σε έξυπνους λαμπτήρες για τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα δωμάτια του σπιτιού σας μπορεί να βοηθήσει όσους δεν θυμούνται πάντα να σβήνουν τα φώτα και μπορεί να είναι πιο αποδοτική ενεργειακά μακροπρόθεσμα.

Οι μικροί προγραμματιζόμενοι λαμπτήρες μπορούν να ρυθμιστούν ώστε να σβήνουν μόνοι τους όταν φεύγετε από το ακίνητο ή όταν ανατέλλει ο ήλιος - και με διάφορες προαιρετικές συσκευές, μπορείτε να ρυθμίσετε αισθητήρες για να βοηθήσετε το σπίτι σας να σβήνει τα φώτα όταν δεν τα χρειάζεστε. Για παράδειγμα, ένας αισθητήρας κίνησης ή ένας αισθητήρας πίεσης μπορεί να απενεργοποιήσει τα φώτα όταν φεύγετε από ένα δωμάτιο ή όταν πέφτετε στο κρεβάτι.

Ίσως να θέλετε να ερευνήσετε πόση ενέργεια καταναλώνουν οι διάφορες λύσεις έξυπνου φωτισμού και στη συνέχεια να αποφασίσετε μόνοι σας αν έχει νόημα για εσάς και το σπίτι σας.

Δείτε τη σειρά έξυπνων φωτιστικών μας εδώ!

06
ΝΑ ΡΥΘΜΊΣΕΤΕ Ή ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΉΣΕΤΕ ΤΟΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΌ ΣΑΣ ΦΩΤΙΣΜΌ
Αξιολογήστε τον εξωτερικό σας φωτισμό! Μπορεί να έχετε επικεντρωθεί περισσότερο στον εσωτερικό σας φωτισμό και στις αλλαγές που μπορείτε να κάνετε για να εξοικονομήσετε ηλεκτρική ενέργεια εκεί, αλλά σίγουρα αξίζει να ρίξετε μια ματιά και στον εξωτερικό σας φωτισμό. Είναι καλή ιδέα να καθυστερήσετε το άναμμα των εξωτερικών φώτων σας για μια ώρα, ώστε να ανάβουν μόνο όταν είναι εντελώς σκοτεινά. Θα μπορούσατε επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο τα φώτα να φωτίζουν τους εξωτερικούς σας χώρους για περιορισμένο χρονικό διάστημα και όχι συνεχώς, εξοικονομώντας έτσι περισσότερη ενέργεια. Εναλλακτικά, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε εξωτερικά φώτα με αισθητήρα, ώστε το φως να ανάβει μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο και να σβήνει αυτόματα όταν δεν χρειάζεται.

Δείτε την πλήρη γκάμα φωτιστικών εξωτερικού χώρου με αισθητήρες εδώ!

07
ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΊΤΕ ΤΙΣ ΤΙΜΈΣ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΉΣ ΕΝΈΡΓΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΈΣ
Σήμερα, μπορείτε να βρείτε μια εφαρμογή για κάθε ανάγκη, οπότε φυσικά μπορείτε επίσης να βρείτε μια εφαρμογή που δείχνει τις διαφορετικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας ανά ώρα. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να παρακολουθείτε στενά τις ώρες που το ηλεκτρικό ρεύμα είναι φθηνότερο, ώστε να μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα χρήματά σας. Είναι εύκολο να ενθουσιαστείτε με το πόσα μπορείτε πραγματικά να εξοικονομήσετε, και η εύρεση των καλύτερων περιόδων χρήσης του ηλεκτρικού ρεύματος μπορεί να γίνει παιχνιδάκι.

08
ΔΗΜΙΟΥΡΓΉΣΤΕ ΚΑΛΈΣ ΣΥΝΉΘΕΙΕΣ ΜΑΖΊ
Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας μακροπρόθεσμα είναι οι καλές συνήθειες που δημιουργείτε μαζί στο νοικοκυριό σας! Είναι συλλογική ευθύνη όταν υπάρχουν πολλά άτομα στο σπίτι να θυμάστε να εξοικονομείτε ηλεκτρική ενέργεια σβήνοντας τα φώτα σε ένα δωμάτιο όπου δεν μένετε πλέον ή φροντίζοντας να μην ανάβετε τα φώτα όταν περνάτε από ένα διάδρομο ή όταν πρέπει να πάρετε γρήγορα κάτι από το δωμάτιό σας. Στη συνέχεια, δώστε στην οικογένειά σας μια επιβράβευση για την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας μήνα με το μήνα ως σύμβολο των καλών συνηθειών που δημιουργήσατε και διατηρήσατε μαζί!