Βραβεία σχεδιασμού

Για πολλά χρόνια, τα μεγαλύτερα περιοδικά σπιτιού και σχεδιασμού της χώρας έχουν γιορτάσει το σχεδιασμό που έχει κάνει κάτι ξεχωριστό στον τομέα του στα διάσημα βραβεία Design Awards. Το καλύτερο σχέδιο της Δανίας γιορτάζεται σε μια βραδιά γιορτής και χαράς στον αέρα, καθώς όλοι περιμένουν με ανυπομονησία να μάθουν ποιος θα ανακηρυχθεί ο καλύτερος της χρονιάς στις αντίστοιχες κατηγορίες. Η τελετή απονομής των βραβείων είναι μια βιτρίνα για το δανέζικο ντιζάιν και μια απόδειξη της δημιουργικότητας που υπάρχει στη Δανία.
 
Τα Βραβεία Σχεδιασμού πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά το 2013 και έκτοτε αποτελούν ετήσιο γεγονός. Η τελετή απονομής αναγνωρίζει και γιορτάζει το καλύτερο design και απονέμονται βραβεία στις κατηγορίες Σχεδιαστής της Χρονιάς, Δημιουργικό της Χρονιάς, Έπιπλο της Χρονιάς, Σχεδιασμός της Χρονιάς, Επιστροφή της Χρονιάς, Λαμπτήρας της Χρονιάς, Πράσινη Ιδέα της Χρονιάς και Καινοτόμος της Χρονιάς.
 
Οι νικητές των Danish Design Awards επιλέγονται από κριτική επιτροπή που αποτελείται από εμπειρογνώμονες και επαγγελματίες του σχεδιασμού και της αρχιτεκτονικής. Η κριτική επιτροπή αξιολογεί τις υποβληθείσες προτάσεις σχεδιασμού με βάση διάφορα κριτήρια, όπως η πρωτοτυπία, η λειτουργικότητα, η βιωσιμότητα και η αισθητική. Το βραβείο αναγνωρίζει τη δημιουργικότητα και τη δεξιοτεχνία που απαιτούνται για τη δημιουργία όμορφων και λειτουργικών αντικειμένων σχεδιασμού. Είναι επίσης ένας τρόπος να τονιστεί η σημασία του δανέζικου σχεδιασμού στην παγκόσμια σκηνή και να φανεί ότι η Δανία εξακολουθεί να είναι ένα κορυφαίο έθνος στον τομέα του σχεδιασμού και της αρχιτεκτονικής.
 
Τα Δανέζικα Βραβεία Σχεδιασμού είναι ένα γεγονός που όλοι οι λάτρεις του σχεδιασμού θα πρέπει να προσβλέπουν με ανυπομονησία. Είναι μια ευκαιρία να δουν τα καλύτερα του δανέζικου σχεδιασμού και να γιορτάσουν τους ταλαντούχους σχεδιαστές και δημιουργούς που καθιστούν τη Δανία κορυφαία χώρα στον τομέα του σχεδιασμού. Παρακάτω μπορείτε να δείτε όλες τις λάμπες που έχουν κερδίσει όλα αυτά τα χρόνια.

Οι νικηφόρες λάμπες

Νικητής του Βραβείου Σχεδιασμού 2023

Οι κριτές περιγράφουν τον φετινό λαμπτήρα ως ένα σχέδιο που μπορεί να έχει οπτικές ομοιότητες με προηγούμενες ιδέες, αλλά βελτιώνει και βελτιστοποιεί σύμφωνα με τη σύγχρονη αισθητική και τη διαθέσιμη σήμερα τεχνολογία. Ο λαμπτήρας είναι πρακτικός και επιλύει συγκεκριμένες ανάγκες φωτισμού, καθώς μπορεί να κατευθύνει το φως με ακρίβεια στις επιθυμητές κατευθύνσεις, ενώ είναι ρυθμιζόμενος με λειτουργία εξασθένισης για να προσαρμόζεται σε διαφορετικές καταστάσεις. Αποπνέει μια αίσθηση ταπεινότητας, εστίασης και ολοκληρωμένης κομψότητας και αντιπροσωπεύει μια ειλικρίνεια και μια ειλικρίνεια που υπερβαίνει το υπάρχον.

Δείτε όλα τα φωτιστικά της σειράς MS της Mette Schelde για την Fritz Hansen εδώ

Νικητής του Βραβείου Σχεδιασμού 2022

Ο λαμπτήρας της χρονιάς το 2022 ήταν ο υπέροχος OneLine, σχεδιασμένος από τον Kasper Kjeldgaard για την Fritz Hansen. Ο λεπτός, αέρινος λαμπτήρας κέρδισε τόσο για τον λειτουργικό σχεδιασμό του όσο και για την εκπληκτική αισθητική του - και αν δείτε τον λαμπτήρα OneLine από κοντά, είναι εύκολο να καταλάβετε γιατί κέρδισε. Διαθέσιμο σε τρεις αποχρώσεις, το φωτιστικό μπορεί να περιστραφεί κατά 360 μοίρες για να φωτίζει ακριβώς αυτό που θέλετε.

Για να μάθετε περισσότερα, μπορείτε να δείτε και τα τρία χρώματα στα οποία διατίθεται το OneLine εδώ!

Νικητής του Βραβείου Σχεδιασμού 2021

Το 2021, η δανέζικη εταιρεία σχεδιασμού Louis Poulsen σήκωσε το τρόπαιο των Design Awards για τη συνεργασία της με τη σχεδιάστρια Anna Boysen στο πανέμορφο Moonsetter. Ο έξυπνος αναγνώστης θα παρατηρήσει πιθανώς ότι το Moonsetter ακούγεται οικείο - και αν έχετε δει την τηλεοπτική εκπομπή "Denmark's Next Classic" στο DR, πιθανώς θα γνωρίζετε ότι το Moonsetter κέρδισε τον διαγωνισμό της εκπομπής το 2020 και έγινε πραγματικά το επόμενο κλασικό της Δανίας όταν η Louis Poulsen το κατασκεύασε. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τις λάμπες που είναι "διάσημες από την τηλεόραση", μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο μας Διάσημες λάμπες εδώ!

Δείτε το Moonsetter εδώ!

Νικητής του Βραβείου Σχεδιασμού 2019

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ατμόσφαιρα στο τραπέζι των Louis Poulsen και Christian Flindt ήταν ηλεκτρισμένη όταν ανακοινώθηκε ότι το εκπληκτικό φωτιστικό τοίχου Flindt είχε κερδίσει το τρόπαιο - και παρόλο που η δανέζικη εταιρεία σχεδιασμού Louis Poulsen είχε κερδίσει ένα βραβείο σχεδιασμού και στο παρελθόν, δεν είναι λιγότερο εορταστικό τη δεύτερη φορά. Ο πανέμορφος λαμπτήρας εξωτερικού χώρου διατίθεται σε πλήθος μεγεθών και παραλλαγών.

Το Flindt μπορείτε να το δείτε εδώ!

Νικητής του Βραβείου Σχεδιασμού 2018

Μια απλή, μινιμαλιστική σιλουέτα, καλός φωτισμός και μια ισορροπημένη και ακριβής αισθητική. Δεν χρειάζονται πολλά για να καταλάβει κανείς γιατί οι Muuto και Jens Fager κέρδισαν το Βραβείο Σχεδιασμού 2018 για το εξαιρετικό φωτιστικό Tip. Το φωτιστικό διατίθεται ως επιτραπέζιο, επιδαπέδιο και επιτοίχιο φωτιστικό και διατίθεται σε γκρι, λευκό και χάλκινο καφέ χρώμα.

Δείτε όλες τις παραλλαγές του Tip εδώ!

Νικητής του Βραβείου Σχεδιασμού 2017

Όταν το Yuh εμφανίστηκε στα καταστήματα λιανικής πώλησης λαμπτήρων το 2017, ήταν μια σχεδιαστική επανάσταση που με πολλούς τρόπους έσπασε τις σχεδιαστικές παραδόσεις όσο και τις σεβάστηκε. Το Yuh, που προφέρεται "You", διαθέτει μια όμορφη περιστρεφόμενη σκιά και έναν απίστευτα καθαρό και ακριβή σχεδιασμό που είναι βέβαιο ότι θα ενθουσιάσει τον θεατή για τα επόμενα χρόνια. Το δίδυμο σχεδιαστών Gamfratesi και Louis Poulsen βρίσκονται πίσω από τη λάμπα.

Δες το Yuh εδώ!