AJ floor - Μια διαχρονική επιλογή φωτιστικού


AJ FLOOR - ΜΙΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΉ ΕΠΙΛΟΓΉ ΦΩΤΙΣΤΙΚΟΎ
Ταξιδέψτε μαζί μας πίσω στη δεκαετία του 1960. Οι Beach Boys ακούγονταν από τα πικάπ, το κίνημα Flower Power βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη και η περίφημη ομιλία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ "Έχω ένα όνειρο" αντηχούσε στις ΗΠΑ. Στη Δανία, το πρώτο design hotel στον κόσμο ανεγέρθηκε στο κέντρο της Κοπεγχάγης - και σε αυτό το design hotel γεννήθηκαν επίσης μερικά από τα πιο δημοφιλή και εμβληματικά φωτιστικά και έπιπλα του Arne Jacobsen. Και αυτά ακριβώς τα φωτιστικά είναι το επίκεντρο αυτού του άρθρου. Πιο συγκεκριμένα, το φωτιστικό AJ floor.

Ο Arne Jacobsen φέρνει επανάσταση στο δανέζικο design

Ο Arne Jacobsen φέρνει επανάσταση στο δανέζικο design

Ο Arne Jacobsen γεννήθηκε το 1902 και εκπαιδεύτηκε ως αρχιτέκτονας το 1924. Όμως ο νεαρός Jacobsen είχε δημιουργικότητα που κυλούσε στις φλέβες του, οπότε μετά την αποφοίτησή του ξεκίνησε ένα νέο πτυχίο στη Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών της Δανίας στην Κοπεγχάγη το 1927. Ο τρόπος σκέψης του Arne Jacobsen ήταν καινοτόμος και διαμορφωμένος από το αρχιτεκτονικό του υπόβαθρο, έτσι έγινε γρήγορα ένα από τα επίδοξα αστέρια της σχολής. Ένα χρόνο μετά την αποφοίτησή του, κέρδισε ένα βραβείο σχεδιασμού για ένα έργο για το Εθνικό Μουσείο, και αυτό έδωσε τον τόνο για την πολλά υποσχόμενη καριέρα του στον τομέα του σχεδιασμού.

Τη δεκαετία του 1930, ο Arne Jacobsen έβαλε πραγματικά το όνομά του στο χάρτη, πρωτοστατώντας στο νέο στυλ που είναι γνωστό ως διεθνής λειτουργισμός. Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο Arne Jacobsen σχεδίασε μια σειρά από σπίτια στη Δανία και στον υπόλοιπο κόσμο, όλα με την απλή, λειτουργική, μοντέρνα έκφραση. Το δημοτικό συμβούλιο του Rødovre, η Εθνική Τράπεζα και το δημοτικό συμβούλιο του Århus είναι όλα εικόνες που δημιουργήθηκαν από το χέρι του Arne Jacobsen.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '50, ο Arne Jacobsen επιχείρησε να ασχοληθεί με το σχεδιασμό επίπλων με το ίδιο αρχιτεκτονικό σχήμα με τα κτίριά του. Η Ant ήταν η πρώτη καρέκλα που είδε το φως της δημοσιότητας και παραμένει μια απίστευτα δημοφιλής καρέκλα σε όλο τον κόσμο μέχρι σήμερα.
Το πρώτο ξενοδοχείο σχεδιασμού στον κόσμο

Το πρώτο ξενοδοχείο σχεδιασμού στον κόσμο

Αυτό μας φέρνει στην 1η Ιουλίου του 1960, όταν τελικά ολοκληρώθηκε ένα ιδιαίτερο κτίριο στην πρωτεύουσα της Δανίας: Ο πρώτος ουρανοξύστης της Δανίας. Το SAS Royal Hotel έγινε ένα εμβληματικό κομμάτι του ορίζοντα της Κοπεγχάγης.

Το SAS Royal Hotel σχεδιάστηκε από τον Arne Jacobsen ως το πρώτο design ξενοδοχείο στον κόσμο. Σκοπός του ήταν να ενισχύσει τον τουρισμό στη Δανία, καθιστώντας την ιδιαίτερα ελκυστικό προορισμό για τους Αμερικανούς τουρίστες που είχαν όλο και πιο καλή πρόσβαση στις σκανδιναβικές χώρες χάρη στις νέες αεροπορικές διαδρομές.

Το μάτι του Arne Jacobsen για μοντέρνο και κομψό σχεδιασμό διαπέρασε τα πάντα στο ξενοδοχείο. Οι εμβληματικές καρέκλες - ο Κύκνος και το Αυγό - σχεδιάστηκαν για το φουαγιέ του ξενοδοχείου και αποτέλεσαν ένα ήπιο συμβόλαιο με την ακραία αρχιτεκτονική στο υπόλοιπο κτίριο. Το ύφος διείσδυσε σε ολόκληρο το κτίριο, συμπεριλαμβανομένων των μαχαιροπήρουνων, των κομοδίνων, των κουρτινών και της ταπετσαρίας.
Γεννιέται ένα είδωλο του σχεδιασμού

Γεννιέται ένα είδωλο του σχεδιασμού

Ο φωτισμός ήταν - φυσικά - επίσης μέρος της σχεδιαστικής ιδέας. Ο Arne Jacobsen έχει δηλώσει από τότε ότι δεν του άρεσαν τα φωτιστικά φθορισμού που ήταν απαραίτητα για τον φωτισμό του φουαγιέ, οπότε έβαλε επιπλέον δουλειά σε όλα τα άλλα φωτιστικά που εμφανίζονταν στο ξενοδοχείο.

Τα φωτιστικά AJ σχεδιάστηκαν ως γλυπτικές και γραφικές προσθήκες στη διακόσμηση του SAS Royal Hotel το 1957, ενώ τα σχήματα και οι κομψές αρχιτεκτονικές εκφράσεις τους ήταν εντελώς καινούργιες στον κόσμο του φωτιστικού σχεδιασμού. Από τότε η Louis Poulsen ανέλαβε την κατασκευή των φωτιστικών AJ.

Στις μέρες μας, τα φωτιστικά AJ είναι από τα πιο δημοφιλή φωτιστικά εκεί έξω, επειδή ο διαχρονικός σχεδιασμός τους ταιριάζει απόλυτα σε κάθε σπίτι. Είτε προτιμάτε τη σκανδιναβική, μινιμαλιστική διακόσμηση είτε σας αρέσουν τα χρώματα που ξεχωρίζουν και ζείτε με την αρχή "το περισσότερο είναι περισσότερο", υπάρχει ένα φωτιστικό AJ για εσάς και το σπίτι σας εκεί έξω.
Φωτιστικό δαπέδου AJ - Περιποιηθείτε τον εαυτό σας και το σπίτι σας

Φωτιστικό δαπέδου AJ - Περιποιηθείτε τον εαυτό σας και το σπίτι σας

Το φωτιστικό δαπέδου AJ είναι από μόνο του ένα έπιπλο σχεδιαστών και θα δείχνει καταπληκτικό δίπλα στον καναπέ, στο ράφι με τα βιβλία ή ίσως στην ντουλάπα. Όπως υποδηλώνει και το όνομά του, το φωτιστικό AJ Floor Luminaire εγγυάται ότι θα δείχνει φανταστικό σε κάθε χώρο που διαθέτει δάπεδο. Πρόκειται πραγματικά για ένα φωτιστικό με συναρπαστική ιστορία και επιτυγχάνει την τέλεια ισορροπία μεταξύ των αναφορών στο παρελθόν και της σύγχρονης εμφάνισης.

Σας αρέσει το μπλε του μεσονυκτίου, η ώχρα, το σκουριασμένο κόκκινο, το κλασικό μαύρο, η φρέσκια μελιτζάνα, το σκούρο πράσινο, το απλό λευκό ή το γκρι; Είστε περισσότερο ο κλασικός τύπος που δεν του αρέσει το πολύ χρώμα, ή τα δίνετε όλα και προτιμάτε τα χρώματα που πραγματικά ξεχωρίζουν; Η επιλογή είναι δική σας, αλλά ανεξάρτητα από το χρώμα που θα επιλέξετε, το φωτιστικό δαπέδου AJ είναι μια υπέροχη προσθήκη στο σπίτι σας που σίγουρα δεν θα μετανιώσετε.
Βρείτε το φωτιστικό δαπέδου AJ εδώ