Βραβεία iF Design Awards - Δείτε τους βραβευμένους λαμπτήρες εδώ!

iF DESIGN AWARDS

Δείτε τις λάμπες που έχουν κερδίσει το γερμανικό βραβείο εδώ!

Το iF Design ιδρύθηκε το 1953 και αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο σχεδιαστικής αριστείας. Το iF Design είναι ένας γερμανικός θεσμός που ιδρύθηκε αρχικά για να φωτίζει όλα τα καλά σχεδιασμένα πράγματα - αλλά σήμερα ο θεσμός είναι εξίσου γνωστός για το πολυπόθητο βραβείο του, το οποίο απονέμεται κάθε χρόνο από μια κριτική επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Παρακάτω μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το τι είναι το iF - και ποιοι λαμπτήρες έχουν κερδίσει το πολυπόθητο βραβείο όλα αυτά τα χρόνια!
Η ιστορία του iF Design

Η ιστορία του iF Design

Η πρώτη Mercedes E-Class λανσάρεται, η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών ενώπιον του νόμου εγγράφεται στο γερμανικό σύνταγμα και στις 16 και 17 Ιουνίου πραγματοποιείται μια γιγαντιαία λαϊκή εξέγερση ανατολικά των συνόρων στο Βερολίνο, η οποία εξαπλώνεται στο μεγαλύτερο μέρος της ΛΔΓ και γίνεται εθνική εορτή μέχρι το 1990 στη Δυτική Γερμανία.
 
Βρισκόμαστε στο 1953 στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας και οι συνέπειες του πολέμου είναι ακόμη αισθητές - ιδίως στη ΛΔΓ, αλλά και δυτικά του Σιδηρούν Παραπετάσματος. Η γερμανική βιομηχανία, στην καλύτερη περίπτωση στάσιμη και στη χειρότερη βομβαρδισμένη σε κομμάτια, πασχίζει να βρει πάτημα τόσο στη Γερμανία όσο και στο εξωτερικό.
 
Έξι χρόνια νωρίτερα, η βρετανική στρατιωτική κυβέρνηση είχε ιδρύσει τη Hannover Messe σε ένα άθικτο κτίριο εργοστασίου στο προάστιο Laatzen του Ανόβερου. Η ιδέα ήταν ότι η έκθεση θα βοηθούσε την οικονομία και τη βιομηχανία να ανακάμψουν μετά τον πόλεμο - και να καταστήσει το Ανόβερο τη νέα εκθεσιακή πόλη, καθώς η παλιά εκθεσιακή πόλη, η Λειψία, βρισκόταν πλέον στο σοβιετικό τμήμα της Γερμανίας.

Η έκθεση του Ανόβερου σημείωσε τεράστια επιτυχία, με ανθρώπους από όλη τη Γερμανία να επισκέπτονται την έκθεση για να παρουσιάσουν νέα μέσα παραγωγής, μεθόδους και εφευρέσεις - και, εξαιρετικά, για να δημιουργήσουν ένα ίδρυμα για την υποστήριξη, την τελειοποίηση και τον εορτασμό του σχεδιασμού των ίδιων των βιομηχανικών προϊόντων: έτσι ιδρύθηκε η iF e.V. - σύμβολο του σχεδιασμού υψηλής ποιότητας έκτοτε.

Υπολογίζεται ότι πάνω από 700.000 άνθρωποι επισκέφθηκαν την έκθεση από όλο τον κόσμο.

Εικόνα: Το περίπτερο της Märklin στην πρώτη έκθεση του Ανόβερου, 1947. Bundesarchiv, Bild 183-2005-0808-508 / CC-BY-SA 3.0
iF e.V. σημαίνει Die Gute Industrieform eingetragener Verein - "Ο καλός βιομηχανικός σχεδιασμός, καταχωρισμένος σύλλογος.
 
Η ιδέα ήταν να επικεντρωθούμε στο σχεδιασμό και σε όλα όσα μπορεί να κάνει ο σχεδιασμός - η iF ήθελε να γιορτάσει τον καλό σχεδιασμό και η iF ήθελε να διαδώσει τη γνώση σχετικά με τη σημασία του καλού σχεδιασμού: για τους καταναλωτές, για τους κατασκευαστές και για την κοινωνία. Η Die Gute Industrieform μετονομάστηκε αργότερα σε Industrie Forum.
 
Η έκθεση του Ανόβερου και το iF άρχισαν να προσελκύουν διεθνείς επισκέπτες και σύντομα η φήμη των προϊόντων γερμανικού σχεδιασμού άρχισε να αλλάζει σε όλο τον κόσμο. Σήμερα, όταν σκέφτεστε κάτι που κατασκευάζεται στη Γερμανία, πιθανώς σκέφτεστε καθαρές, προσεγμένες γραμμές, ανθεκτικότητα και ακρίβεια - άλλωστε, αυτά χαρακτηρίζουν αναμφισβήτητα τον πιο γνωστό γερμανικό βιομηχανικό τομέα από τη δεκαετία του 1960: την αυτοκινητοβιομηχανία.
 
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950, το δυτικογερμανικό ΑΕΠ αυξανόταν κατά σχεδόν 8 τοις εκατό ετησίως μέχρι το 1960, και μέχρι τη δεκαετία του 1960, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας είχε ανακτήσει τη θέση της ως η μεγαλύτερη και δυνητικά πιο επιδραστική οικονομική δύναμη στην Ευρώπη - κάτι που μπορεί εν μέρει να αποδοθεί στην υψηλή παραγωγή και εξαγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και προστιθέμενης αξίας.

Εικόνα: Hannover Messe 1947 από Hannover Messe
Τι κερδίζετε όταν κερδίζετε ένα βραβείο iF Design Award;

Τι κερδίζετε όταν κερδίζετε ένα βραβείο iF Design Award;

Αν είστε αρκετά τυχεροί ώστε το προϊόν ή η μάρκα σας να κερδίσει το φημισμένο βραβείο iF Design, μπορείτε να προσβλέπετε σε τέσσερα βασικά πράγματα:

 • Επιβεβαίωση: Εσείς, ο σχεδιασμός σας και η ομάδα που σας περιβάλλει θα λάβετε την απόλυτη απόδειξη ότι αυτό που κάνετε είναι σωστό.
 • Διαφοροποίηση: Το βραβείο σας επιτρέπει να διαφοροποιηθείτε από τους ανταγωνιστές σας.
 • Ευκαιρίες δημοσιότητας: Εκτός από την προσοχή που λαμβάνει ο σχεδιασμός σας μόνο και μόνο από τη νίκη, λαμβάνετε επίσης πολλά υλικά μάρκετινγκ από το iF - και το iF σας βοηθά να διαδώσετε το προϊόν σας!
 • Προστασία προϊόντος: Η βιομηχανία σχεδιασμού θα μάθει τι έχετε δημιουργήσει - και επομένως θα γνωρίζει ότι το κάνατε πρώτος.

  Πάνω απ' όλα αυτά, μπορείτε φυσικά να χρησιμοποιήσετε το λογότυπο iF και να λάβετε ένα φυσικό πιστοποιητικό σε βουρτσισμένο αλουμίνιο. Οι νικητές επιλέγονται στο Friedrichstadt-Palast στο Βερολίνο σε μια βραδιά γκαλά, όπου όλοι οι κορυφαίοι σχεδιαστές του κόσμου συγκεντρώνονται για ένα πλούσιο πάρτι στη μεγαλύτερη θεατρική σκηνή του κόσμου.

  Εικόνα: Friedrich Stadt Palast, όπου βρίσκεται η μεγαλύτερη θεατρική σκηνή του κόσμου. Άδεια χρήσης: Creative Commons 2.0
 • <font size="+1">2023 – Blade από το Light-Point</font>

  2023 – Blade από το Light-Point

  Η σειρά φωτιστικών Blade της Light-Point, σχεδιασμένη από το Studio F. A. Porsche, έλαβε το iF DESIGN AWARD 2023 για την ακρίβεια, τη γεωμετρία και τις καθαρές γραμμές της. Η σειρά αποτελείται από δύο κυλίνδρους που συνδέονται με έναν κινητό, γραμμικό πυρήνα, όπου οι ενσωματωμένες αλλά κρυφές λειτουργίες παίζουν σημαντικό ρόλο. Όλοι οι μεντεσέδες και τα καλώδια είναι μέρος του σχεδιασμού και επομένως αόρατα. Κάθε στοιχείο έχει περιοριστεί στην ουσιαστική του λειτουργία και είναι παρόν για κάποιο λόγο. Η διαδικασία σχεδιασμού δεν περιελάμβανε συμβιβασμούς και ήταν ένα ταξίδι προς την υλοποίηση μιας σειράς φωτιστικών που εστιάζει σε μια καθαρή, απλή και κομψή γλώσσα σχεδιασμού σε συνδυασμό με εξαιρετικές επιδόσεις.

  Δείτε όλα τα φωτιστικά οροφής Blade από τη LIGHT-POINT εδώ
  <font size="+1">2023 – Ambrosia από το Marset</font>

  2023 – Ambrosia από το Marset

  Το Ambroσία είναι ένα ευέλικτο σύστημα φωτισμού που ξεκίνησε ως γραμμή φωτισμού, αλλά εξελίχθηκε σε ένα αρθρωτό σύστημα που μπορεί να επεκταθεί για να προσαρμοστεί σε κάθε χώρο. Ο γραμμικός, μοναδικός σχεδιασμός του, ένα σχεδόν επίπεδο τμήμα φωτός, έγινε αρθρωτό και ασύμμετρο για να δημιουργήσει ένα απαλό και εκπληκτικό σύστημα φωτισμού. Σχεδιασμένο από το Ciszak Dalmas Studio από τη Μαδρίτη, με επικεφαλής τους Andrea Caruso Ciszak και Alberto Gobbino Dalmas, το Ambrosia κέρδισε το iF DESIGN AWARD 2023 και αναγνωρίστηκε για την καινοτόμο προσέγγισή του στο φωτισμό.

  Δείτε την πλήρη σειρά Ambrosia από την Marset εδώ
  <font size="+1">2022 – Φωτιστικό δαπέδου Signe Hue Gradiant από τη Philips Hue</font>

  2022 – Φωτιστικό δαπέδου Signe Hue Gradiant από τη Philips Hue

  Αποκτήστε ένα μοναδικό πολύχρωμο φως με το βραβευμένο με iF DESIGN AWARD 2022 φωτιστικό δαπέδου Philips Hue Signe gradiant από την Philips Hue. Σχεδιασμένο με ελάχιστο αποτύπωμα, το προϊόν έχει λεπτό προφίλ που το καθιστά λιγότερο εμφανές, ώστε όλη η οπτική προσοχή να είναι στραμμένη στο ίδιο το φως. Αυτό το μοναδικό φωτιστικό δαπέδου είναι ιδανικό για να μετατρέψετε το σαλόνι ή το δωμάτιο παιχνιδιών σας σε ένα ζωντανό περιβάλλον όπου τα φώτα σας χορεύουν, αναβοσβήνουν, χαμηλώνουν και φωτίζονται σε συνδυασμό με το περιεχόμενο στην οθόνη της τηλεόρασής σας. Και με τις δυναμικές σκηνές, η Signe αλλάζει διαβαθμισμένα τα χρώματα σε κάθε σκηνή, δημιουργώντας μοναδικά εφέ, ιδανικά για να δημιουργήσετε τη διάθεση που θέλετε.

  Δείτε και τους δύο επιδαπέδιους λαμπτήρες Signe Hue Gradiant της Philips Hue εδώ
  <font size="+1">2022 – Squire WiZ Φορητό επιτραπέζιο φωτιστικό από την WiZ</font>

  2022 – Squire WiZ Φορητό επιτραπέζιο φωτιστικό από την WiZ

  Το φορητό επιτραπέζιο φωτιστικό WiZ Portable RGB της WiZ κέρδισε το iF DESIGN AWARD 2022, προσθέτοντας μια πλούσια και νέα εμπειρία φωτισμού στο οικοσύστημα WiZ. Οι σχεδιαστές επικεντρώθηκαν στην παροχή διαφορετικών αλλά συναρπαστικών εμπειριών φωτισμού για το περιβάλλον φωτισμού RGB. Το Squire παρουσιάζει το εφέ φωτισμού "διπλής ζώνης", το πρώτο του είδους του στην αγορά, το οποίο καθίσταται δυνατό από δύο ανεξάρτητα φώτα RGB που μπορούν να ελεγχθούν ξεχωριστά για να δημιουργήσουν μια μοναδική ατμόσφαιρα φωτισμού. Επιπλέον, το προσεκτικά σχεδιασμένο εφέ προκαθορισμένου φωτισμού διπλής ζώνης βοηθά τους χρήστες να επιλέξουν το σωστό φως για τη σωστή στιγμή.

  Δείτε το φορητό επιτραπέζιο φωτιστικό Squire WiZ από την WiZ εδώ
  <font size="+1">2021 – Edge από το Light-Point</font>

  2021 – Edge από το Light-Point

  Το 2021, ο Ronni Gol και οι υπόλοιποι της Light-Point κατάφεραν να εμπλουτίσουν το εσωτερικό των γραφείων τους στην Κοπεγχάγη με ένα ακόμη πάνελ αλουμινίου από τον πολυπόθητο θεσμό iF Design. Το βραβευμένο Edge επαινέθηκε από τη μεγάλη κριτική επιτροπή ως ένα εξαιρετικό παράδειγμα της φιλοσοφίας "η μορφή ακολουθεί τη λειτουργία". Η θαυμάσια σειρά κρεμαστών πλαισίων χαρακτηρίζεται από το iF ως υπερσύγχρονη και το σχήμα της ενθουσίασε ιδιαίτερα τους ειδικούς που επιλέγουν ποιος κερδίζει τα βραβεία. Το κωνικό σχήμα εξασφαλίζει ότι η επιφάνεια κάτω από το κρεμαστό φωτιστικό φωτίζεται τέλεια, ενώ ένα απαλό, ατμοσφαιρικό φως διαφεύγει από την κορυφή του φωτιστικού. Η σειρά διατίθεται τόσο ως μακρόστενο επιτραπέζιο όσο και ως στρογγυλό κρεμαστό φωτιστικό - και ολόκληρη η σειρά διατίθεται είτε σε μαύρο ανθρακί είτε σε ορείχαλκο.

  Εξερευνήστε όλα τα βραβευμένα μοντέλα εδώ!
  <font size="+1">2020 – Orbit από το Light-Point</font>

  2020 – Orbit από το Light-Point

  Το 2020 ήταν η χρονιά που η Light-Point κέρδισε για πρώτη φορά βραβείο iF Design Award με το υπέροχο ORBIT. Ήταν η σειρά φωτιστικών εσωτερικού και εξωτερικού χώρου που κατέληξε να πάρει το βραβείο - και το iF τονίζει το οπτικό γυαλί στο φωτιστικό ως αυτό που κάνει το Orbit τόσο ξεχωριστό. Αντί για ένα κλασικό κομμάτι γυαλί, η δανέζικη εταιρεία Light-Point χρησιμοποίησε ένα οπτικό γυαλί παρόμοιο με αυτό που θα βρίσκατε σε ένα ζευγάρι γυαλιά - και αυτό διασκορπίζει το φως και κάνει τη φωτεινή στήλη του λαμπτήρα μεγαλύτερη. Μόλις ο λαμπτήρας Orbit αποσυρθεί, μπορεί εύκολα να αποσυναρμολογηθεί και να επαναχρησιμοποιηθεί, καθώς είναι κατασκευασμένος από καθαρό αλουμίνιο και γυαλί. Ο λαμπτήρας διατίθεται σε μια ευρεία γκάμα παραλλαγών, σε μαύρο, λευκό και ροζ χρυσό.

  Δείτε ολόκληρη την οικογένεια Orbit εδώ!
  <font size="+1">2020 – Sylvestrina από το Santa & Cole </font>

  2020 – Sylvestrina από το Santa & Cole

  Η ισπανική εταιρεία φωτισμού Santa & Cole δημιουργεί λαμπτήρες παγκόσμιας κλάσης από το 1985 - και το 2020 ήταν η χρονιά που το γραφείο της Βαρκελώνης έλαβε την πολυπόθητη πλάκα αλουμινίου για τη δημιουργία ενός εξαιρετικού σχεδίου.

  Αν γνωρίζετε το σύμπαν της Santa & Cole, γνωρίζετε επίσης ότι η εταιρεία φωτισμού από την Ισπανία πάντα δημιουργούσε λαμπτήρες που αποπνέουν ζεστασιά και άνεση - και η βραβευμένη Sylvestrina δεν αποτελεί εξαίρεση. "Ο λαμπτήρας Sylvestrina πηγαίνει σε πολλά μέρη", έγραψε η κριτική επιτροπή του iF Design για τον φορητό λαμπτήρα, τονίζοντας ότι δεν βασίζεται σε καλώδια για να φωτίσει το περιβάλλον του. Οι σχεδιαστές της Βαρκελώνης Enric Sória και Jordi Garcés δημιούργησαν πραγματικά μια λάμπα που αποπνέει μια αίσθηση ασφάλειας στη λάμψη της, η οποία είναι ακριβώς όπως αυτή των παλαιών λαμπτήρων πετρελαίου.

  Δείτε τη Sylvestrina εδώ!
  <font size="+1">2019 – Luisa από το Prandina</font>

  2019 – Luisa από το Prandina

  Αν γνωρίζετε την Πραντίνα, γνωρίζετε επίσης ότι υπάρχει ένας συγκεκριμένος κλάδος στον οποίο διαπρέπουν: η υαλουργία. Η εταιρεία λαμπτήρων ιδρύθηκε από τον Ιταλό Sergio Prandina, ο οποίος πειραματίστηκε με νέες μεθόδους κατασκευής και νέα σχήματα μέσω του φυσητού γυαλιού από το στόμα - και είναι ακριβώς ένα γυάλινο προϊόν που καταλήγει να κερδίσει στην Prandina το πολυπόθητο iF Design Award.

  Η Luisa είναι μια συγχώνευση παράδοσης και τεχνολογίας, λέει η κριτική επιτροπή του iF Design για το βραβευμένο φωτιστικό - και εκτός από μια συγχώνευση παράδοσης και τεχνολογίας, το φωτιστικό είναι επίσης μια συγχώνευση της ιταλικής και ισπανικής ιστορίας του σχεδιασμού. Ο λαμπτήρας δημιουργήθηκε από την Prandina, αλλά σχεδιάστηκε από την ισπανική Gauzak - ένα γραφείο σχεδιασμού προϊόντων με μακρύ και εντυπωσιακό χαρτοφυλάκιο λαμπτήρων. Ο λαμπτήρας είναι διαθέσιμος σε πέντε διαφορετικά φινιρίσματα από γυαλί και μέταλλο, καθώς και ως κρεμαστό και επιτραπέζιο φωτιστικό.

  Δείτε όλα τα μοντέλα εδώ!