Το πρωτότυπο σχέδιο του Mogens Lassen από το 1944 ζωντανεύει: δείτε όλες τις όμορφες παραλλαγές του επιτραπέζιου φωτιστικού Klampenborg.

February 08 2024
Το πρωτότυπο σχέδιο του Mogens Lassen από το 1944 ζωντανεύει: δείτε όλες τις όμορφες παραλλαγές του επιτραπέζιου φωτιστικού Klampenborg.
Το 1944, ο Δανός σχεδιαστής Mogens Lassen άρχισε να σχεδιάζει ένα νέο σχέδιο φωτιστικού, το οποίο δεν θα υλοποιούνταν παρά μόνο 82 χρόνια αργότερα. Το σκίτσο ήταν κρυμμένο σε ένα αρχείο στη Βιβλιοθήκη Τέχνης της Δανίας στην Κοπεγχάγη, μέχρι που ο σχεδιαστής Audo Copenhagen έθεσε τελικά τον λαμπτήρα σε παραγωγή το 2022. Ο λαμπτήρας παρουσιάζει όλα τα κλασικά χαρακτηριστικά που χαρακτηρίζουν το δανέζικο design: γεωμετρικά προσανατολισμένα σχήματα, απαλές καμπύλες και αβίαστη χάρη σε κάθε λεπτομέρεια. Ο Mogens Lassen θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους και πιο επιδραστικούς αρχιτέκτονες της χώρας, ο οποίος ασπάστηκε τον δανέζικο λειτουργισμό - το στυλ της νέας εποχής. Τα εσωτερικά σχέδια του Lassen αποτελούν φυσική προέκταση της αρχιτεκτονικής του προσέγγισης, η οποία αντικατοπτρίζεται τόσο στη μορφή όσο και στη λειτουργικότητα των ολοκληρωμένων δημιουργιών του.

Το επιτραπέζιο φωτιστικό Klampenborg χαρακτηρίζεται από μια στριμμένη βάση που συνεχίζει ανεπαίσθητα σε ένα πλαίσιο με την ίδια λεπτή δομή. Η υποδοχή βρίσκεται στη μέση του πλαισίου και επισκιάζεται από το σκίαστρο σε σχήμα καμπάνας, προστατεύοντας την πηγή φωτός παρά το γεγονός ότι η υποδοχή και το σκίαστρο είναι περισσότερο διαχωρισμένα από ό,τι στα συμβατικά φωτιστικά. Ο συνδυασμός των αντιθετικών στοιχείων παραμένει σε απόλυτη ισορροπία μεταξύ τους, δημιουργώντας μια έκφραση τολμηρή χωρίς να είναι επιτηδευμένη, μια μορφή που προκαλεί περιέργεια και μια λειτουργία καινοτόμα αλλά διαισθητική. Το επιτραπέζιο φωτιστικό διατίθεται σε τρεις παραλλαγές: με μαύρη λακαρισμένη επιφάνεια, με γυαλισμένο ατσάλι και με επιμετάλλωση ορείχαλκου, ανάλογα με την προτίμησή σας και την εμφάνιση που θέλετε να προσθέσετε στο εσωτερικό σας.

Παρά το ξεχωριστό σκίαστρο και την υποδοχή, η πηγή φωτός δεν εκτυφλώνει. Το σκίαστρο αγκαλιάζει τον λαμπτήρα, ώστε το φως να αντανακλάται στο εσωτερικό του και στη συνέχεια να λάμπει ξανά προς τα κάτω σε έναν απαλό φωτισμό. Ο διακόπτης της λάμπας διαθέτει επίσης λειτουργία εξασθένισης τριών βαθμίδων για τη ρύθμιση της φωτεινότητας.

Μπορείτε να βρείτε όλες τις παραλλαγές του επιτραπέζιου φωτιστικού Klampenborg ακριβώς εδώ.