Το παγκοσμίου φήμης κλασικό μοντέλο από το 1977 σε ένα κομψό νέο φινίρισμα νικελίου

June 03 2024
Το παγκοσμίου φήμης κλασικό μοντέλο από το 1977 σε ένα κομψό νέο φινίρισμα νικελίου
Από τότε που ο Ιταλός αρχιτέκτονας και σχεδιαστής εσωτερικών χώρων Vico Magistretti σχεδίασε το επιτραπέζιο φωτιστικό Atollo το 1977, το συγκεκριμένο μοντέλο αποτελεί το αρχέτυπο του κλασικού επιτραπέζιου φωτιστικού σχεδιαστών. Ήδη από το 1979, το φωτιστικό κέρδισε το βραβείο σχεδιασμού Compasso d'Oro και έκτοτε έχει εκτεθεί, μεταξύ άλλων, στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, στο Μουσείο Kunstgewerbe της Ζυρίχης και στο Μουσείο Für Kunst und Gewerbe του Αμβούργου.

Το Atollo είναι μια όμορφη επίδειξη απλών, γεωμετρικών σχημάτων που συνδυάζονται όμορφα μεταξύ τους. Η κυλινδρική βάση παρέχει σταθερότητα, ενώ η άκρη σε σχήμα κώνου δημιουργεί ένα τέλειο σημείο ισορροπίας για την ημισφαιρική σκιά. Μέσω της χαρακτηριστικής μινιμαλιστικής και προσανατολισμένης στη φόρμα έκφρασης του επιτραπέζιου φωτιστικού Atollo, η Magistretti προηγήθηκε της εποχής της με αυτή την όμορφη δημιουργία, της οποίας η μονόχρωμη, μεταλλική επιφάνεια τονίζει την κομψή απλότητα. Μέχρι στιγμής, το φωτιστικό είναι διαθέσιμο σε λευκό, μαύρο, χρυσό και μπρούντζινο χρώμα. Τώρα, όμως, διατίθεται και σε γυαλιστερό νικέλιο με υπερσύγχρονη εμφάνιση που συμπληρώνει υπέροχα τον μινιμαλιστικό σχεδιασμό.

Ο λαμπτήρας είναι εξοπλισμένος με δύο τυπικές πρίζες που βρίσκονται κάτω από το κάλυμμα. Καθώς το σκίαστρο είναι κατασκευασμένο από μέταλλο, το φως δεν διαφεύγει αλλά κατευθύνεται προς την έξοδο φωτισμού στο κάτω μέρος, δημιουργώντας έναν αποτελεσματικό καθοδικό φωτισμό που εστιάζει επίσης στην όμορφα διαμορφωμένη βάση. Το ημισφαιρικό σχήμα του σκιάστρου εμποδίζει το φως να λάμπει προς τα πλάγια, εξασφαλίζοντας άμεσο φως αλλά με ευχάριστη ποιότητα.

Το επιτραπέζιο φωτιστικό Atollo διατίθεται σε τρεις εκδόσεις: 238 Small, 239 Medium και 233 Large. Το μοντέλο 238 διαθέτει έναν κανονικό διακόπτη push, ενώ ο διακόπτης στα μοντέλα 239 και 233 διαθέτει ενσωματωμένη λειτουργία dimming που σας επιτρέπει να ρυθμίζετε τη φωτεινότητα ώστε να παρέχετε το κατάλληλο φως για κάθε περίσταση, κάθε ώρα και κάθε σκοπό. Με ύψος και διάμετρο 70x50 cm, η μεγάλη έκδοση λειτουργεί επίσης καλά ως φωτιστικό δαπέδου.

Δείτε ολόκληρη τη σειρά Atollo εδώ