FLOS STORIES: Parentesi - Μια ιστορία για τη μαγεία και τη διαλεκτική του σχεδιασμού

September 06 2023
FLOS STORIES: Parentesi - Μια ιστορία για τη μαγεία και τη διαλεκτική του σχεδιασμού
Η σύνδεση βρίσκεται στο επίκεντρο του καλού σχεδιασμού - πρόκειται για τη δημιουργία απροσδόκητων σχέσεων μεταξύ ανθρώπων, αντικειμένων και τεχνολογίας. Και κανένα φωτιστικό δεν το απεικονίζει αυτό καλύτερα από το Parentesi, που δημιουργήθηκε από τους Pio Manzù και Achille Castiglioni και παράγεται από τη Flos από το 1971. Με την ευκαιρία της 50ης επετείου του φωτιστικού, παρουσιάζεται τώρα σε δύο τολμηρά χρώματα: Τυρκουάζ και πορτοκαλί.

Η ιστορία του Parentesi ξεκινά με την τραγική μοίρα του νεαρού σχεδιαστή Pio Manzù, ο οποίος πέθανε πρόωρα το 1969. Αν και ο Castiglioni γνώριζε το έργο του Manzù, οι δρόμοι τους δεν διασταυρώθηκαν ποτέ. Όμως, χάρη στη χήρα του Manzù, ο Castiglioni γνώρισε μερικά από τα σχέδιά του και ένα από αυτά τράβηξε την προσοχή του. Αυτή ήταν η αρχή της λάμπας Parentesi: μια απλή αλλά λαμπρή ιδέα.

Το σχέδιο αναπαριστούσε ένα κυλινδρικό δοχείο που εξέπεμπε φως και στηριζόταν σε μια ράβδο που συνέδεε το ταβάνι με το δάπεδο. Με μια βίδα, το δοχείο μπορούσε να περιστρέφεται μισή στροφή και να κινείται πάνω και κάτω. Αυτή ήταν η βάση για το φωτιστικό Parentesi, το οποίο χαρακτηρίστηκε από την επιθυμία του Manzù για απλότητα και εξοικονόμηση κόστους και τη γοητεία του Castiglioni για την ιδέα της κίνησης. Μαζί με τους μηχανικούς της Flos, εργάστηκαν για να υλοποιήσουν αυτό το όραμα, όπου ο λαμπτήρας θα μπορούσε να συγκρατείται στη θέση του χωρίς τη χρήση βίδας χρησιμοποιώντας ένα μεταλλικό σύρμα και τριβή. Το αποτέλεσμα ήταν ένας ελαφρύς, προσιτός και δυναμικός λαμπτήρας.

Το Parentesi δεν ήταν μόνο ένα σχεδιαστικό σύμβολο, αλλά και ένα εργαλείο συν-σχεδιασμού. Ο λαμπτήρας παρουσιάστηκε σε μια γυμνή συσκευασία, δύο πλαστικά κελύφη που δημιουργήθηκαν σε μια ενιαία μορφή, μια προσέγγιση που θυμίζει τον τρόπο με τον οποίο ο Manzù εμφάνιζε μηχανικά μέρη αυτοκινήτων ως έργα τέχνης όταν σχεδίαζε αυτοκίνητα - συμπεριλαμβανομένου του θρυλικού Fiat 127. Αυτή η προσέγγιση τόνισε επίσης την προσβασιμότητα και την απλότητα του προϊόντος.

Αλλά η ιστορία του Parentesi δεν αφορά μόνο το σχεδιασμό. Έχει επίσης να κάνει με τον σεβασμό. Ο Castiglioni επέλεξε να μοιραστεί τη συγγραφή του φωτιστικού με τον εκλιπόντα συνάδελφό του για να αποτίσει φόρο τιμής τόσο στη διαίσθηση του Manzù όσο και στην τεχνική δεξιότητα που έκανε το φωτιστικό πραγματικότητα. Αυτή ήταν μια ευγενική χειρονομία και μια υπενθύμιση της σημασίας της εκτίμησης των ιδεών σε έναν κόσμο όπου ο σεβασμός για τη δημιουργικότητα συχνά απουσιάζει.

Για να γιορτάσουν την 50ή επέτειο του Parentesi, οι επιμελητές σχεδιασμού της Flos, οι αρχιτέκτονες Calvi Brambilla, αξιοποίησαν τη φαντασία και των δύο δημιουργών. Παρουσίασαν δύο ειδικές εκδόσεις στα χρώματα Turquoise και Orange Signal ως φόρο τιμής στους Castiglioni και Manzù. Πρόκειται για κάτι περισσότερο από μια νοσταλγική χειρονομία- είναι ένα παράδειγμα του συνεχιζόμενου διαλόγου μεταξύ των δασκάλων του σχεδιασμού, μιας συνομιλίας που διαρκεί εδώ και 50 χρόνια.

Ο λαμπτήρας Parentesi παραμένει μια εκδήλωση της μαγείας του καλού σχεδιασμού και μια υπενθύμιση του τρόπου με τον οποίο η συνεργασία μεταξύ δημιουργικών μυαλών μπορεί να δημιουργήσει διαχρονικές εικόνες.

Δείτε όλες τις λάμπες Parentesi εδώ!

FLOS STORIES πρωτότυπο κείμενο της LAURA TRALDI Στο τεύχος 4 του FLOS STORIES