Βραβευμένο κλασικό σε όμορφα νέα χρώματα: τώρα το επιτραπέζιο φωτιστικό Taccia της Flos διατίθεται και σε λευκό χρώμα.

October 18 2023
Βραβευμένο κλασικό σε όμορφα νέα χρώματα: τώρα το επιτραπέζιο φωτιστικό Taccia της Flos διατίθεται και σε λευκό χρώμα.
Παρόλο που το αναγνωρισμένο κλασικό επιτραπέζιο φωτιστικό Taccia της ιταλικής εταιρείας σχεδιασμού Flos είναι ηλικίας άνω των 60 ετών, το πανέμορφο φωτιστικό ξεχωρίζει ως ένα διαχρονικό κομμάτι σχεδιαστικής τέχνης που εξακολουθεί να αποτελεί κορυφαίο παράδειγμα καινοτόμου σχεδιασμού φωτιστικών σήμερα. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στον δημιουργικό σχεδιασμό και τον όμορφο φωτισμό του λαμπτήρα, αλλά και στο γεγονός ότι η ιδέα του λαμπτήρα συνέχισε να εξελίσσεται με την πάροδο των ετών, επιτρέποντάς του να ζει στη νέα εποχή της τεχνολογίας. Η τελευταία προσθήκη στην οικογένεια Taccia είναι μια σειρά από όμορφα επιτραπέζια φωτιστικά με έξυπνο φωτισμό LED που παραμένουν πιστά στην αρχική φιλοσοφία φωτισμού που αποτελεί τη βάση του εμβληματικού σχεδιασμού.

Η ιστορία χρονολογείται από το 1958, όταν ο κορυφαίος σχεδιαστής της εποχής Achille Castiglioni και ο αδελφός του Pier Giacomo Castiglioni ένωσαν τις δυνάμεις τους για να σχεδιάσουν ένα φωτιστικό με έμμεσο φωτισμό. Τα αδέρφια άρχισαν τότε να εργάζονται πάνω στο πρωτότυπο για την Taccia, αλλά μετά από αρκετές δοκιμές, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πλαστική έκδοση, καθώς η θερμότητα από την πηγή φωτός απλώς παραμόρφωνε το πλαστικό κάλυμμα. Τον Μάρτιο του 1962, η ανάπτυξη του λαμπτήρα ολοκληρώθηκε και το τελικό πρωτότυπο κατασκευάστηκε με ανακλαστήρα από αλουμίνιο και γυάλινο κάλυμμα που μπορούσε να αντέξει τη θερμότητα από την πηγή φωτός. Το 2010, η Flos διερευνά τη δυνατότητα κατασκευής μιας έκδοσης LED και αυτή είναι η πρώτη φορά που ο εμβληματικός λαμπτήρας εξελίσσεται περαιτέρω. Το 2016, δοκιμάζεται η χρήση PMMA για το σκίαστρο. Χάρη στα νέα LED COB, τα οποία έχουν ελάχιστη εκπομπή θερμότητας, είναι πλέον δυνατή η παραγωγή της Taccia με πλαστικό σκίαστρο, που ήταν η αρχική ιδέα των σχεδιαστών το 1958.

Το επιτραπέζιο φωτιστικό LED διατίθεται τώρα σε δύο νέες εκδόσεις με λευκό χρώμα στη βάση του φωτιστικού, η μία στο αρχικό της μέγεθος και η άλλη σε έκδοση Small, η οποία με 48 cm ταιριάζει απόλυτα σε ένα τραπέζι κονσόλας ή σε ένα ράφι τοίχου. Δείτε και τις δύο μαζί με την υπόλοιπη σειρά Taccia εδώ